Oldalletöltések száma: 8450115
2019. március 23. szombat 05:10,
Emőke napja van.

Bukásra állunk egészségtanból, de nem az iskolában

kezmosas 1Hazánk európai első az elhízottságban, rengetegen halnak meg korán olyan betegségekben, amelyek akár elkerülhetőek is lehetnének. Sokan nem ismerik az egészséggel kapcsolatos alapvető feladatokat, például a kéz-, vagy fogmosás szükségességének okait. Gyengék vagyunk egészségtanból.

   A kötelező egészségtan-oktatás haladéktalan bevezetését kéri a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara, amely szerint a lakosság egészségtudatosságának és képzettségének hiánya nemcsak veszélyeztető, de jelentős gazdasági terhet is eredményező negatív társadalmi tényező – írta az Eduline.hu.

   A javaslatot a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság is támogatja. Közleményükben azt írják, hogy a társadalom egészségi ismereteinek növelésével, egészségtudatosságának fejlesztésével nem csak az egyes személyek egészségi állapota javítható, de rendszerszinten csökkenthető az egészségügy különböző területeinek megterhelése. Ez nem csak pénzmegtakarítással jár, de a betegbiztonság növelését is lehetővé teszi.
   Az orvosszakmai szervezet tagjai megkezdték az általános iskolások képzési tervének összeállítását a Teljes körű Intézményi Egészségnevelés (TIE) projekthez kapcsolódóan, a KLIK regionális tankerületeinek bevonásával, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének tevékeny támogatásával, egyelőre kísérleti jelleggel. Reményeik szerint a 2018-2019 tanévtől kezdődően egyre több tanintézményben lesz lehetőségük a szükséges, adott életkornak megfelelő egészségügyi ismeretek átadására – olvasható az Eduline.hu oldalon.