Oldalletöltések száma: 8450389
2019. március 23. szombat 05:58,
Emőke napja van.

Veszély fenyegeti mindennapi jégkrémünket

jegkrem gyerekekkel churchleaders comA nagy hőségben pár pillanatra kellemes hűsítő élményben lehet részünk, ha elnyalogatunk egy adag jégkrémet. Ez ma már oly természetes termék, hogy szinte minden sarkon, számtalan formában kapható. De meglehet, nem sokáig.

   Jégkrémhiányra kell számítani egész Európában a felmelegedés hatására megugró kereslet és a munkaerőhiány miatt – közölte az InfoRádióval a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára.

   Hatalmas a jégkrémpiac – hangsúlyozta Intődy Gábor. Csak az importforgalom meghaladja a 3 milliárd dollárt, a beérkező mennyiség pedig több mint egymillió tonna. Ráadásul a globális piac is folyamatosan bővül.
   Mivel időjárásfüggő termékről van szó, azt gondolhatnánk, örülnek a jégkrémgyártók a nagy melegnek, de Intődy Gábor elmondta, a globális felmelegedés miatt egyes minőségi alapanyagokat, például a gyümölcsöket egyre nehezebb beszerezni.
   Időnként szűkülhet a kínálat, vagy nagyon meleg napokon el is fogyhat a készlet. A kereslet növekedésén kívül ezt Magyarországon a munkaerőhiány is tetézi. Bár eddig hazánkban nem volt változás a jégkrémek árában, arra lehet számítani, hogy ha az alapanyagköltségek megugranak, a termékek is drágulhatnak – írta az Infostart.hu