Oldalletöltések száma: 6478783
2018. május 22. kedd 00:31,
Júlia és Rita napja van.

Szalmonella, jobb elkerülni

szalmonella mtaki huÁltalában a nem megfelelő módon elkészített fagylaltok, közétkeztetések során adott eperlevesek, vagy más nyári ételek okozta tömeges fertőzések nyomán kerül a hírekbe a szalmonellafertőzés – szalmonellózis –, amely egy igen kellemetlen lefolyású, veszélyes betegség.

   Enyhén nőtt a szalmonellózishoz köthető esetek száma az uniós tagállamokban 2016-ban az EU legfrissebb, zoonózisokat (állatról emberre vagy emberről állatra terjedő megbetegedéseket) összegző jelentése szerint.

   A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján ismertette: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közös jelentésében szereplő európai országokban 2016-ban 4786 élelmiszer eredetű szalmonellózis (zoonózist okozó szalmonella) megbetegedést regisztráltak, ami 94 530 személyt érintett. Bár ez nem tér el jelentősen a 2010 és 2016 közötti esetszámok éves átlagától, az előző évi 4362 esethez képest enyhe növekedést mutat. Ezzel megállt az a kilenc éve tartó tendencia, amelynek során folyamatosan csökkent a regisztrált megbetegedések száma.
   Magyarországon 2016-ban a Nébih információi szerint 681 élelmiszer eredetű humán szalmonella-fertőzés történt, közülük 76 esetben volt szükség kórházi ellátásra. A hazai számadatok szintén a megbetegedések mérsékelt növekedését igazolják. Az EU más tagországaihoz hasonlóan az esetek több mint felénél a tojás, tojástermékek, illetve baromfihús fogyasztásából adódó Salmonella Enteritidis felelős a szalmonellózisok kialakulásáért – olvasható a Nébih honlapján..