Oldalletöltések száma: 6478788
2018. május 22. kedd 00:31,
Júlia és Rita napja van.

Fejér még mindig élen jár az influenzások számában

influenza 001Egy hete még annak örülhettünk, hogy az idei influenzajárvány egyelőre kevesebb megbetegedést produkált, mint az előző évben, de azt már a kórházak látogatási tilalma miatt is gondolhatjuk, hogy ez nem marad így. Nagyon sok a köhögő, tüsszögő ember és mind többen szorulnak kórházi ellátásra is.

   Az ország valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága, az intenzív ellátást igénylők száma csaknem megduplázódott az előző héthez viszonyítva.

   Mindezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya közölte szerdai jelentésében.
A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint január 29. és február 4. között az országban 47 800 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 31 330 emberrel szemben.
   Az ország közigazgatási területei között továbbra is nagy különbség tapasztalható. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér megyében, a fővárosban és Pest megyében volt a legmagasabb, Vas, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a legalacsonyabb. Emellett Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megye kivételével valamennyi területen diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzavírus okozta megbetegedést.
   Az elmúlt héthez hasonlóan a leggyakrabban az óvodás és az általános iskoláskorú gyermekek betegedtek meg. A kórházi jelentőszolgálat adatai szerint az előző héthez viszonyítva csaknem 60 százalékkal nőtt a kórházi ápolást igénylők száma. A kórházba utalt betegek csaknem 39 százaléka gyermek volt, csaknem 34 százalékuk a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az előző heti 27-hez képest a múlt héten negyvennégy új beteg részesült intenzív ellátásban, a gépi lélegeztetést igénylő új betegek száma a negyedik hetihez képest megduplázódott (38). Egy kivételével valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg felnőtt.
   A megbetegedések többségéért az influenza B vírus a felelős – olvasható a jelentésben.