Oldalletöltések száma: 6351811
2018. április 26. csütörtök 05:51,
Ervin napja van.

Nincs ellophatatlan autó, de vannak kedvelt lopóhelyek

autotolvajReméljük, hogy nem csak a statisztikai adatok megfelelő értelmezése okozza, hanem valóban, tényszerűen is csökkent a bűnözésre való hajlam hazánkban. A számadatok alapján Magyarország egy igazán biztonságos országgá vált. Olyannyira, hogy még a gépkocsik is egyre nagyobb biztonságban vannak.

   Jelentősen csökkent az erőszakos bűncselekmények száma Magyarországon az utóbbi években. Tavaly mintegy hatvan százalékkal kevesebb rablás történt a 2014-es adathoz képest, és visszaesett az emberölések száma is – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából, amelyről a Magyaridők.hu írt.

   Míg három éve több mint ezer alkalommal érkezett bejelentés autólopásról, a tavalyi adatok szerint 870 esetet rögzítettek és ez 22 százalékos visszaesést jelent. A legtöbb autót Szabolcsban vitték el, ott közel száz alkalommal riasztották emiatt a hatóságokat. A legtöbb járművet Bács-Kiskunban törték fel, de a megyének a lopásokból is bőven jutott: összesen 14 fiatalkorút értek tetten, a harminc év alatti korosztályból pedig 15 ember ellen indult eljárás. A nyugati határhoz közel, Zala megyében viszont nem kell félteniük az embereknek az autóikat, ott a legalacsonyabb az ezzel kapcsolatos bűncselekmények száma.
   A gépjárműlopások felderítése az utóbbi években sokat javult, az ORFK közlése szerint ez annak köszönhető, hogy országos szintű koordináció zajlik, amelyet a főkapitányi biztos koordinál. A polgárőrök egyre nagyobb számú jelenléte is sokat javít a közbiztonságon és a rablásos bűncselekmények visszaszorításában.
   A szakértők szerint ellophatatlan autó nem létezik. A tolvajok egy része nem túl leleményes, és az egyszerűségre törekszik. A legelterjedtebb technikák közé tartozik, hogy betörnek a tulajdonos házába, és egyszerűen leakasztják a kulcsot. A legtöbb ember közvetlenül a bejárati ajtó mellett vagy ahhoz közel tartja a lakás-, a garázs- és a kapukulcsot is.
   Az autó­tolvajok másik fele viszont precíz és rengeteg energiát fektet tevékenységébe Legtöbbször kifigyelik áldozatukat: ideális és kedvelt helyszín lehet a városszéli metrómegállóhoz közeli parkoló, így potenciális jelöltek lehetnek azok, akik az agglomerációból érkeznek, és autójukat egy megálló közelében hagyják – olvasható a kormány lapjában, a Magyaridők.hu-ban.