Oldalletöltések száma: 6351822
2018. április 26. csütörtök 05:51,
Ervin napja van.

Mozognak majd a KRESZ-kérdések

kreszviszga kerdes erdekes orgAmikor beül a leendő autóvezető az elméleti KRESZ-vizsgára, akadhatnak számára olyan közlekedési helyzetekre vonatkozó tesztkérdések, amelyek bizony erősen próbára teszik felkészültségét. Talán, ha mozognának a járművek, mindez könnyebben megérthető lenne.

   A kedvező tapasztalatok alapján januártól a járművezetői elméleti vizsgákon előforduló mozgóképes kérdések adatbázisát kibővítik – olvasható az Itcafe.hu informatikai szakportál információjában

   A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy a kedvező tapasztalatok alapján, illetve a felkészültség alaposabb mérése érdekében bővítik a járművezetői vizsgákon a számítógépes animációval elkészített feladatokat. A minisztérium közleménye kitér arra, hogy a pár éve indult projekt keretében a 3D-s, számítógépes grafikát alkalmazó képalkotási technika lehetővé tette nagyszámú, változatos forgalmi helyzet előállítását. A különböző részletek eltérő színtelítettségű megjelenítése a lényeges információk felismerésében, beazonosításában segíti a vizsgázókat.
   Az új típusú feladatokat, a mozgóképes kérdéseket a járművezető-képzők és a vezetni tanulók is kedvezően fogadták. A nagyjából 10 másodperces animáció akár többszöri megtekintésére, a válaszlehetőségek feldolgozására ugyanúgy egy perc áll rendelkezésre, mint a szöveges vagy állóképes feladatoknál. A mozgóképes kérdéseknél az átlagos válaszidő ennek megfelelően valamelyest hosszabb, azonban azokat a hagyományos tesztelemeknél nagyobb százalékban válaszolják meg helyesen a jogosítványszerzéssel próbálkozók.
   A minisztérium által ellenőrzött és jóváhagyott, januártól bevezetendő új kérdések egyelőre a meglévő két mozgóképes kérdéshely adatbankját bővítik. Az E-Educatio Információtechnológia Zrt. által megalkotott problémafelvetések megválaszolása során a vizsgázóknak számot kell adniuk arról, mennyire képesek a megtanult szabályokat és módszereket valósághű helyzetekben helyesen értelmezni és alkalmazni.
   A technológia a jövőben várhatóan egyre növekvő mértékben alakítja majd vizsgáztatás menetét, hiszen a módszer eredményesen alkalmazható a vezetéstechnika, a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra terén megszerzett tudás és készségek felmérésére – derül ki az itcafe.hu írásából.