Oldalletöltések száma: 10637065
2020. február 25. kedd 15:31,
Géza napja van.

A magyarok többsége már eurót szeretne

euros consilium europa euTegnap arról írtunk, hogy a kormány minden igyekezete ellenére egyre jobban kedvelik a magyarok az Európai Uniót, és ez a tendencia nem csak hazánkat érinti, az éppen kilépni készülő briteken túl majdnem minden tagállamban nőtt a szövetség népszerűsége.

   Az Eurobarométer felmérése szerint, amelyet az európai választásokat követően végezték, az Európai Unió tagállamaiban az egyik megállapítás a sok közül az volt, hogy az euró még soha nem élvezett ilyen nagy támogatást – írta a Portfolio.hu.

   A gazdasági és monetáris unió és az euró támogatottsága új rekordot ért el. Az euróövezetben a válaszadók 76%-a nyilatkozott úgy, hogy pozitívan vélekedik az Unió közös valutájáról. Az EU egészét tekintve 62%-ot, míg Magyarországon 57%-ot ért el az euró támogatottsága, vagyis a magyarok többsége stabilitása miatt szívesen állna át forintról euróra.
   Az uniót érintő számos pozitív változás között az is kiderült, hogy továbbra is a bevándorlás aggasztja a leginkább az európai polgárokat: a válaszadók 34%-a jelölte meg első helyen ezt a kérdést, ami azonban 6 százalékpontos csökkentést jelent 2018 őszéhez képest.
   A magyarországi válaszadók szintén a bevándorlást tekintik az első számú kihívásnak az Unió számára (49%, ez 5%-os csökkenést jelent). Az éghajlatváltozás EU-szerte a második legfontosabb kérdéssé lépett elő (22%), míg Magyarországon (szintén 22%-kal) a terrorizmus után (23%) a harmadik helyre került. A magyarországi megkérdezettek nemzeti szinten az egészségügy és a szociális biztonság területét (45%), valamint az emelkedő árak/infláció/megélhetési költségek kérdését (32%) tartják a legfontosabb kihívásoknak.