Zavaros, de iható, már ha van hozzá gusztusa a szomjazónak

ivoviz zavaros rtl huA legnagyobb közösségi portálon többször is lehet olvasni a felhasználók panaszait arról, hogy zavaros, sötét ivóvíz folyik a csapjukból. Ez a Velencei-tó környékén többször is visszatérő probléma, bár a szolgáltató rendszeresen fejleszti, tisztítja a hálózatot.

   A gondokat észlelve a szolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) tájékoztatót adott ki a szolgáltatott ivóvíz minőségével kapcsolatos vízminőségi problémák okairól, illetve a megtett és továbbiakban tervezett intézkedésekről.

   Ahogy közleményükben írták, a Velencei-tó környéki települések vízellátását az Ercsi kútsor biztosítja. A kútsoron kitermelt ivóvíz az átlagosnál magasabb koncentrációban tartalmaz mangánt és vasat, de vízkezelő technológia nincs kiépítve. A technológia hiányának következtében a kitermelt víz vas- és mangántartalma kiülepedik a távvezetékben, és azon keresztül az elosztóhálózatban. A jelenség kezelésére a rendszer mechanikai tisztítását, a hálózat öblítését a cég szakemberei folyamatosan végzik.
   A hétvégi rendkívüli vízvételezések, amelynek során bizonyos vezetékszakaszokon a normál üzemmenethez képest más folyásirányok és nagyobb áramlási sebességek alakultak ki, valamint ezzel párhuzamosan a Velence–Ercsi távvezetéken történt csőtörés következtében az elosztóhálózatban leülepedett vas- és mangán-oxid felkeveredése az ivóvízben esztétikai hibát okozott, de az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló kormányrendelet szerint a víz a mangántartalom és a zavarosság okán kifogásolt, azonban az iható kategóriába esik, annak ellenére, hogy színe, zavarossága nem megfelelő.
   A cég azt ígéri, hogy amennyiben az ihatóságával kapcsolatban bármilyen probléma adódna, az az egészségügyi hatósággal egyeztetve azonnal értesíti a fogyasztókat. Kérik egyúttal, hogy aki vízminőségi elváltozást tapasztal, jelezze a DRV Zrt. információs vonalán, a 06 80 240 240-es telefonszámon, ahol az 1-es menüpont kiválasztásával közvetlenül elérhetik diszpécserüket – derül ki a DRV Zrt. közleményéből