Oldalletöltések száma: 10408144
2019. október 20. vasárnap 20:39,
Vendel és Irén napja van.

Igen jó az idei szúnyogtermés, eddig az irtásuk sem nagyon tizedelte meg őket

szunyogriaszto delabahia com arA múlt hét végén futókat, teniszezőket támadtak sűrű rajokban az agárdi Parkerdőben a szúnyogok, akik ellen szinte lehetetlen volt védekezni. Nem jártak jobban a strandolók, a szabadságukat a szabadban tölteni akarók sem a késődélutáni, esti órákban, a vérszívó rovarok ugyanis hatalmas számban dolgoztak azon, hogy ezen a nyáron senki se érezze jól magát üdülés, kikpacsolódás közben.

   Elképesztő mértékű, már a mindennapi életet zavaró vérszívó inváziót tapasztaltak a Velencei-tó térségében élők, nyaralók, kirándulók az elmúlt napokban. Június elején mintegy 2000 hektáron megtörtént a központi szúnyoggyérítés Gárdony, Nadap, Sukoró és Pákozd térségében, másfél hete pedig 1249 hektáron Kápolnásnyék, Velence, Zichyújfalu és Tác fölött – írta a Feol.hu.

   A szúnyogok számának csökkentése érdekében a következő központi gyérítésre csak körülbelül egy hónap múlva lehet számítani, ezért a Velencei-tó térségének több önkormányzata is úgy döntött: összefognak. Így tehát a tókörnyéki települések közül Gárdony – Agárd és Dinnyés –, Kápolnásnyék, Pákozd, Velence, Vereb, valamint Zichyújfalu polgármesterei az érintett önkormányzatok költségén soron kívüli gyérítést kértek.
   A gyérítéssel kapcsolatos igényüket a központi feladatot is ellátó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz nyújtották be. Mint az a Fejér Megyei Hírlap megtudta, sokba kerül ez az önkormányzatoknak, ugyanis hektáronként 1250 forint lesz és ezúttal 2800 hektáron kérték a földi, kémiai gyérítést, amelyre hamarosan sor kerül..
   A helyzetnek vélhetően a szúnyogriasztókat gyártó, forgalmazó cégek örülnek gyedül hiszen a hírek szerint olyan hatalmas lett az igény e szerek iránt, hogy a tókörnyéken többfelé hiánycikké is váltak. Ha a mostani gyérítés sem hat a kellemetlen rovarokra és nem lesz kevesebb a szúnyog a tókörnyéken, akkor az erősen befolyásolhatja a most kiteljesedő turisztikai szezon sikerességét is.