Oldalletöltések száma: 7409458
2018. október 16. kedd 09:24,
Gál napja van.

Puszták aranya Kápolnásnyéken

puszatk aranya kiallitas latoszogA Velencei-tó környékének településein nyaranta nem csak a simogató és kellemesen meleg vízű tó, a környező dombok és hegyek miatt érdemes tartózkodni, kikapcsolódni, de érdekes tárlatokat is találhat az erre fogékony közönség, ráadásul ezek nem is kötődnek a jó időhöz. Az agárdi Velencei-tavi Galéria mellett a kápolnásnyéki Halász-kastély is a kultúra fellegvárárává vált a megnyitása óta.

   A kápolnásnyéki Halász-kastélyban a Puszták aranya - a nagyszentmiklósi kincs hiteles másolatai és László Gyula a honfoglalás korát bemutató grafikái című kiállítás ünnepélyes megnyitójától, október 13-ától december végéig tekinthető meg az új tárlat.

Bővebben...

Pályaudvar-lezárás után pályakarbantartás, másként járnak majd a vonatok

vasuti sinek boldoguljerden blog huKét hétig, október 4-étől, 17-éig a Déli pályaudvar lezárása okoz közlekedési nehézségeket a vonattal Budapestre járóknak, egy nappal később pedig újabb változással kell számolniuk a Velencei-tó mellől, vagy Pusztaszabolcsról Kelenföld és Érd irányába utazóknak, munkába, iskolába járóknak.

   Kelenföld – Érd felső állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest – Székesfehérvár és a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok október 18-ától, csütörtöktől, december 8-áig – tudatta a Máv-Start.

Bővebben...

A nyugdíj-kiegészítésről idén lemaradnak a nyugdíjasok

nyugdijas ures zsebu time comA nyugdíjasok minden év vége felé nagyon várják a híreket a tervezett nyugdíjemelésről, hiszen közel sem mindegy, hogy mennyiből kell gazdálkodniuk, megélniük, sokszor gyermekeiket támogatniuk a következő évben. A nyugdíjakat növelheti egy-egy adott évben a nyugdíj-kiegészítés is, amely akkor jár, ha az adott esztendőben 3 százalék fölé kúszik az infláció.

   A nyugdíjak kiegészítéséről minden évben az első nyolc havi árindex alapján dönt a kormány, de ez most pont nem kedvez az időseknek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján idén nem jogosultak az év eleji emelés kiegészítésére a nyugdíjasok, mert az infláció ebben az időszakban 3 százalék alatt maradt, márpedig januárban a járandóságok pont ennyivel nőttek – olvasható az Mfor.hu oldalon.

Bővebben...

Megváltoznak a jelölések, de ettől még nem lesz olcsóbb az üzemanyag

uzemanyag jeloles trans info huAz autósok zöme rutinszerűen tankol. Csak rápillant a kúton sorakozó töltőfejekre és máris tudja, hogy melyikből kell megitatnia járművét. Ha minden igaz, pár nap múlva, amíg meg nem szokjuk az újat, erősen oda kell majd figyelnünk a jelzésekre.

   A tervek szerint október 12-től megváltozik az üzemanyagok címkézési rendszere az Európai Unióban. A benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli majd, a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B betű. Az alternatív üzemanyagoknak egy rombusz lesz a szimbóluma – tudta meg a Vezess.hu.

Bővebben...

Új felelőse lett a betegbiztonságnak, kórházi higiéniának

korhazi vizsgalat phillips blogs comAzt, hogy nagy baj van a magyar egészségüggyel még a kormánypárti szavazók többsége is elismeri, vagyis ez nem pártszimpátia kérdése. Abban is megegyezik az emberek többsége, hogy ez ellen valamit tennie kellene a kormánynak, akár más pénzigényes tevékenység rovására is. Most mindenesetre egy új szervezetet hívott életre a kormányzat, amelynek többek között felelőssége lesz a betegbiztonság és a kórházhigiénia is.

   Október 1-jén kezdte meg munkáját a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), amely az Országos Közegészségügyi Intézet bázisán, bővült hatáskörrel, jelentős részben az intézetnek, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárának korábbi feladatait veszi át.

Bővebben...

Schweidel-pohár és az emlékezet

schwendel pohar darabanth com Aradi vértanúk elnevezéssel azt a tizenkét magyar tábornokot és egy ezredest tiszteljük meg, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár tizenhat honvédtiszt halt mártírhalát, a nemzeti emlékezet elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így.

   Az aradi vértanúkra, különösen Schweidel Józsefre emlékeztek a kápolnásnyéki Halász-kastélyban október 6-án. A kastély vendége volt Schweidel József két dédunokája, Kirtsch Annamária és Szabóné Kircsfalusi Katalin, valamint Demeter Zsófia történész, akik személyes és szakmai megközelítésből emlékeztek a kiváló honvéd vezérőrnagyra – tudósított az eseményről a Feol.hu.

Bővebben...

A magyarok többsége a lakásszegénység valamilyen formájában él

haz regi jozsefvaros huSok minden határozza meg egy ember életminőségét, az egészségétől kezdve a táplálkozásán, anyagi helyzetén, társas kapcsolatain át egészen odáig, hogy ha a nap végén hazatér, milyen környezet, lakás fogadja. Sajnálatos módon igen sok magyar ember legfeljebb a filmekben láthat szép lakásokat.

   Magyarok milliói élnek nedves, alacsony komfortfokozatú lakásokban, és pénzük sincs a felújításra. A 4,4 millió magyarországi lakóingatlan nagyjából 80 százaléka nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak, vagyis a magyarok többsége él a lakásszegénység különböző formáiban, amelyből nincs kiút. Ez derül ki abból a jelentésből, amelyet a Pénzcentrum.hu ismertetett.

Bővebben...

Szívügyekre gyógyír a helyes életmód meg a rendszeres szűrés

szivbetegseg azumio comSok betegség les a magyar emberekre, többekre, mint a nyugodtabb környezetet, jobb életszínvonalat biztosító országokban. Ilyenek a daganatos betegségek, és ide tartoznak a szív- és érrendszeri megbetegedések is.

   Tart a nemzeti népegészségügyi program megalkotása, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének és kezelésének főbb szakmai irányait is tartalmazza majd – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel vasárnap, a szív világnapján.

Bővebben...

Szervátültetés az egészségügy sikerágazata

transzplantacio kauveryhospital comAmi az egyik embernek tragédia, az a másiknak az életet jelenti, hiszen egy egészséges, de például balesetben elhunyt személy szervei nem is egy, hanem több ember életét menthetik meg. Ahogy a nyugati világban, úgy nálunk is terjed az élődonoros szervátültetés, amikor például a beteg egyik hozzátartozója adja szervét rászoruló családtagjának

   Tízezer szervátültetést végeztek Magyarországon az elmúlt 45 évben, és a páciensek fele még mindig él, ami hatalmas siker – közölte a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) stratégiai-és orvos-igazgatója az állami hírtelevízió pénteki műsorában.

Bővebben...

Két hétre el kell felejteni a Déli pályaudvart

deli palyaudvar hvg huA velencei-tavi településekről reggelente sokan indulnak Budapestre iskolába, egyetemre, vagy dolgozni. A többség egészen a Déli pályaudvarig utazik, hogy ott szálljon át a főváros valamelyik tömegközlekedési eszközére. Két hétig más útvonalat kell majd az ingázóknak is választaniuk.

   Karbantartás miatt zárva lesz a Déli pályaudvar október 4-17. között – tudatta a Mávinform pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a munkálatok alatt szünetel a vonatközlekedés, a jegypénztár és az ügyfélszolgálat, valamint módosul a leginkább érintett – Budapest-Déli-Tatabánya-Győr, Budapest-Déli-Székesfehérvár, Budapest-Déli-Pusztaszabolcs-Pécs – vonalakon közlekedő vonatok menetrendje.

Bővebben...