Oldalletöltések száma: 8942301
2019. május 25. szombat 01:54,
Orbán napja van.

Védenek a ráktól és finomabbá teszik az ételeinket

hagymavagas thetakeout comA korunk emberének egészségére sokféle civilizációs megbetegedés leselkedik, ilyen például a rák, amelynek számtalan formája van és nem egy a táplálkozással, mozgásszegény, ülő életmóddal van összefüggésben. Az emésztőrendszeri betegségek ellen egyik kedvenc főszernövényünk lehet segítségünkre.

   A hagymafélék rendszeres fogyasztása csökkentheti a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát, de nem mindegy, hogy fogyasztjuk el – derült ki egy kínai tanulmányból, amelyről a Hellóvidék.hu írt.

   A Liaoning tartománybeli Senjangban működő First Hospital of China Medical University szakemberei úgynevezett eset-kontroll vizsgálatot végeztek három helyi kórházban a 2009 júniusa és 2011 novembere közötti eseteket vizsgálva. Egy ilyen retrospektív vizsgálat során a kutatók a múltba visszatekintve keresik a relatív kockázatot egy bizonyos tényezőnek való kitettség és egy következmény között.
   A tanulmány 833, kolorektális (vastag- és végbél) rákkal küzdő páciens, valamint a kontrollcsoportot alkotó, 833 egészséges önkéntes bevonásával készült. Az alanyoktól élelmiszerfogyasztási kérdőívek, valamint személyes interjúk révén nyertek demográfiai és táplálkozási adatokat.
   Az Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology című folyóiratban publikált tanulmány szerint Északkelet-Kínában a kolorektális rák alacsony kockázatát figyelték meg azoknak a férfiaknak és nőknek körében, akik rendszeresen nagy mennyiségű hagymafélét, fokhagymát, póréhagymát, vöröshagymát és (vagy) mogyoróhagymát fogyasztottak.
   Az eredmények szerint azoknál, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak hagymaféléket, 79 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki vastag- és végbélrák, mint azoknál, akik a legkevesebbet ettek a hagymákból. A kutatók szerint minél nagyobb a hagymabevitel, annál nagyobb a védettség a kolorektális rákkal szemben.
   A tanulmány szerint a jótékony hatás akkor figyelhető meg, ha valaki évente nagyjából 16 kilogrammnyi vagy naponta 50 grammnyi hagymafélét eszik meg. A kutatók rámutattak arra, hogy az elkészítési mód is befolyásolhatja a hagymák tápanyagértékét. A friss fokhagyma összezúzásával megmaradnak, a hagymák felforralásával azonban részben elvesznek a hasznos tápanyagok – írta a Hellóvidék.hu az Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology című folyóiratban publikált tanulmány alapján.