Oldalletöltések száma: 8942180
2019. május 25. szombat 01:34,
Orbán napja van.

Komolyan kell venni, ha egy nő mellkasi fájdalomra panaszkodik

infarktus no istockphoto comValamiért, ha szívinfarktusról esik szó, az emberek többsége a betegséghez férfit társít, pedig ez a félelmetes kór független a nemektől olyannyira, hogy már nagyobb veszélyben vannak miatta a nők, mint a férfiak.

   Magyarországon a szívinfarktus következtében elhalálozott nők aránya magasabb, mint a férfiaké, ezért is fontos a tünetek korai felismerése és a gyors segítségkérés – hangzott el a múlt héten egy sajtótájékoztatón, Budapesten.

   A magasabb halálozási arány oka, hogy a nők általában elsősorban a családra, a gyerekekre gondolnak, és panaszaikat csak későn észlelik, későn kerülnek be az ellátórendszerbe. De az is problémát jelent, hogy az infarktus jeleit nem mindig ismerik fel a nők, ezért fontos, hogy a tünetek, mint a mellkasi fájdalom, gyomorfájás, légszomj, verejtékezés, fáradtságérzés közismertek legyenek.
   Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a hormonális védettség, amelyet az ösztrogén nyújt az infarktus ellen, a változás korával megszűnik. De ez a védettség is csak addig van jelen a hormonálisan aktív időszak során, amíg nem dohányozik valaki. A hormonálisan inaktív időszakban viszont a nők megbetegedései ugyanúgy jelentkeznek, mint a férfiak esetében, az infarktus következtében a halálozás azonban magasabb. Ennek egyik oka a főigazgató szerint, hogy a nők átlagosan a férfiaknál körülbelül 8 évvel később kapnak infarktust, így a tünetek jelentkezésekor idősebbek, betegebbek. Jellemzően nagyobb arányban jelentkezik náluk a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a zsír-anyagcserezavar.
   A másik ok a főigazgató szerint, hogy a nők kicsit másként élik meg az infarktus tüneteit napi teendőjük mellett. Az az idő, amely a mellkasi fájdalom kezdetétől a mentő hívásáig eltelik, hosszabb, mint a férfiaknál. Ennek következtében később kerül az ellátórendszerbe a beteg, és ez rontja az életkilátásokat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy aki észleli a tüneteket, ne a háziorvost, az ügyeletet keresse fel panaszaival, hanem azonnal hívjon mentőt, hogy egyenesen az egyik infarktusos eseteket ellátó központba kerüljön.
   Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az infarktus tünetei már fiatal nőknél is jelentkezhetnek. Az észlelést az is nehezíti, hogy a nőknél nem biztos, hogy a baj erős mellkasi fájdalommal jár, előfordulhatnak kevésbé egyértelmű tünetek is, így az émelygés, hányinger, rossz közérzet is előjele lehet a szívproblémának – hangzott el a sajtótájékoztatón.