Oldalletöltések száma: 8942235
2019. május 25. szombat 01:44,
Orbán napja van.

Napi pár szem dió idősebb korban kifejezetten jót tesz

diotores shutterstock comVidéken sok kertben található diófa, amelynek termése sokféle ételünket ízesíti. Sokan tudják, még többen bizonyára nem, hogy a diónak számtalan kiváló élettani hatása is van az emberi szervezetre, bár vannak, akik ódzkodnak a fogyasztásától attól tartva, hogy elhíznak miatta.

   Az Egysült Államokban található Loma Linda Egyetem kutatói megállapították, hogy a dió beépíthető az egészséges idős emberek napi étrendjébe anélkül, hogy az negatív hatással lenne a súlygyarapodásukra – írta a Healthminute.org.

   A Nutrients folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője szerint széles körben elterjedt, hogy a dióban lévő zsírok túlzott súlygyarapodást okoznak, vagy olyan, a túlsúlyhoz kapcsolódó egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint például a szívbetegség vagy a cukorbetegség. A kutatás azonban kimutatta, hogy a dió egészséges csemege.
   A tanulmány a dió és az egészséges öregedés vizsgálatának része volt, egyben az első olyan nagyobb volumenű vizsgálat, amely ara irányult, hogy a dió szerepet játszhat-e az egészséges öregedésben.
   A tanulmány kétéves időszakot ölelt fel, és a kutatók azt vizsgálták, hogy a dió napi fogyasztása hogyan járul hozzá az időskori kognitív hanyatlás, valamint az idősek makula degenerációjának elkerüléséhez. A kutatók végeredményként kimutatták, hogy idős korban egészséges és hasznos a dió fogyasztása és nem kell félni a súlygyarapodástól sem. A tanulmányban 307 63 és 79 év közötti egészséges embereket vizsgáltak – olvasható a Healthminute.org oldalon.
   Arra sajnos nem tér ki a cikk, hogy milyen mennyiségben érdemes, vagy szabad a diót fogyasztani. Egy korábban a Véban is ismertetett tanulmány szerint a betegségek kialakulása elleni védelemhez elegendő napi 15 grammnyi dióféle (5-6 szem) elfogyasztása éppen elegendő.