Oldalletöltések száma: 8942005
2019. május 25. szombat 01:02,
Orbán napja van.

Kopaszodás: lehet örökölt, de állhat mögötte betegség is

kopasz fej rojana netjpgA hajhullás, a kopaszodás igen sok ember életét keseríti meg, ezért is volt egykor világszenzáció, amikor egymást követően két nemzetközileg is ismertté vált kopaszodás elleni szert is árusítottak Magyarországon. Sajnos az eredményességük nemigen váltotta be a hozzájuk fűzött felfokozott várakozásokat.

   A hajhullás a férfiakat és a nőket egyaránt érintheti, és számos egészségügyi probléma állhat a hátterében. Az esetleges megoldási lehetőségek is ezektől az okoktól függnek – írta az Egészségkalauz.hu.

   Naponta átlagosan 50-100 hajszálat veszítünk el és ez teljesen természetes folyamat még azoknál is, akik a lehető legegészségesebben élnek. A hajszálaknak ugyanis van egy jellegzetes életciklusa, és amikor a hajszálak, illetve az azokat tápláló hajhagymák elöregszenek, majd elhalnak, a helyüket új, egészséges hajszálak veszik át. Ezek a hajszálak előre tolják a régi hajszálat, ez kerül aztán a hajkefébe, a párnára, vagy a zuhanytálcára.
   A hajszálak életének hosszát, a hajhagymák egészségét számos tényező befolyásolja, a genetikai örökségünktől a stresszen keresztül a táplálkozásig, és annak is szerepe van, hogy milyen termékekkel ápoljuk a hajunkat. Ezek mellett sok betegség vagy állapot okozhat fokozott hajhullást és kopaszodást, amelyek egy része viszonylag könnyen kezelhető, más esetekben azonban hosszas terápiára lehet szükség, de még ez sem garantálja, hogy újra sűrű hajkoronánk lesz.
   Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az öregedési folyamatok a hajunkra is hatással vannak, és a legtöbb 40 év feletti ember megtapasztalhatja a hajának elvékonyodását, ritkulását. Szintén rendkívül gyakori, hogy hormonális okok miatt kezd el hullani a hajunk, például a várandósság vagy a menopauza idején. Mivel a hajhullást sok dolog okozhatja, az okok kiderítése gyakran bonyolult és hosszadalmas folyamat lehet.
   A hajhullás mérséklésére, az esetleges kopaszodás visszafordítására számos megoldás áll a rendelkezésünkre, az, hogy melyiket választjuk, a hajhullás hátterében lévő októl függ. A hajhullás ellen léteznek vényköteles gyógyszerek is, de gyógynövények, vitaminkészítmények, speciális samponok és hajtonikok is. Ez utóbbiak hatékonyságát sokszor csak népi megfigyelésekre, hagyományokra alapozzák, ezért csodát semmiképpen sem szabad tőlük várni. A gyógyszerek azonban a legtöbb esetben jelentős mértékben csökkenthetik a hajhullást. Az elmúlt években sokat fejlődtek a műtéti eljárások is, azonban a hajbeültetés (hajátültetés) hosszadalmas és költséges.
   A megfelelő, egészséges táplálkozással, a hajápoló és -formázó szerek megfontolt kiválasztásával is sokat tehetünk azért, hogy a hajhullást megállítsuk, lassítsuk, vagy akár vissza is fordítsuk. A vitaminok és ásványi anyagok közül különösen fontos a cink, a B-vitaminok, a folsav, a vas, a kalcium és az elegendő protein bevitele – olvasható ki az Egészségkalauz.hu oldalon.