Oldalletöltések száma: 9480166
2019. július 19. péntek 01:53,
Emília napja van.

Helyrehozhatatlan kárt okozhat a zöld hályog, érdemes megelőzni

zold halyog glaukom grAhogy idősödik egy ember, úgy érik egyre-másra újabb egészségügyi veszélyek, bajok. Az szinte közhely, hogy az öregedéssel romlik a látás, de ezen belül is vannak különbségek. Mert míg például a szürke hályog gyógyítható, addig a zöld hályognak legfeljebb csak a kockázata csökkenthető.

   Egyre gyakoribb a zöld hályog (glaukóma), amely egy észrevétlenül kialakuló betegség, így esetében a szűrővizsgálat végzése kiemelten fontos – hívta fel a figyelmet dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója az állami hírtévében.

   Az egyetemi tanár, igazgató, dr. Nagy Zoltán Zsolt elmondta, hogy 45-50 éves kor felett évente szükséges a szűrővizsgálat. Glaukóma esetén a szemnyomás megemelkedik, a szemgolyók keringése közötti egyensúly megbomlik. A betegség lassan alakul ki és legtöbbször nem okoz fájdalmat, így nagyjából tünetmentes. De ha a beteg látótérkiesést tapasztal, akkor visszafordíthatatlan állapotába fejlődött a kór.
   A zöld hályognak van egy ritkább változata is, a glaukómás roham, amely akkor alakul ki, amikor a beteg szemnyomása az átlagosnak a háromszorosára emelkedik. Ez inkább az időseket érinti, nagy fájdalommal jár és helyrehozhatatlan károsodásokat okozhat a látóidegben.
   A szakember még hozzátette azt is, hogy a zöld hályog a vakság második leggyakoribb kialakulási oka.