Aki mindig csak az egyik karon méri a vérnyomását, becsaphatja magát

vernyomasmeresMa már a legtöbb idősebbek lakta háztartásban van vérnyomásmérő és sokan napi rendszerességgel ellenőrzik is állapotukat. Ugyanakkor gyakori hiba a helytelenül, kapkodva végrehajtott mérés, amely nem ad valós képet az ember állapotáról.

   Az Exeteri Egyetem orvosi karának kutatói háromezer skóciai páciens vizsgálata alapján jutottak arra a következtetésre, hogy sokkal eredményesebben ismerhetjük fel a szívbántalmak kialakulásának lehetőségét, ha nem csak az egyik karunkon mérjük meg várnyomásunkat – írta a Health Minute információi alapján a Dívány.hu.

   A szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kutatások eddig elsősorban olyan páciensek vizsgálatával foglalkoztak, akiknél már diagnosztizáltak magas vérnyomást vagy szívpanaszokat az orvosok. Jelen vizsgálat azonban olyan személyeket érintett, akiknek esetében az átlagnál nagyobb a szívbetegségek kockázata, de még nem volt ezzel kapcsolatos jelentősebb egészségügyi problémájuk.
   Az egyetem kutatóorvosai a résztvevők mindkét karján egy időben mérték meg vérnyomásukat, majd a vizsgálat után évekig követték kórtörténetüket. A kutatók úgy találták, hogy azon résztvevők, nagyjából a vizsgált alanyok hatvan százaléka, akiknek a jobb és bal karjában mért vérnyomásérték között a vizsgálat jelentősebb, vagyis 5 higanymilliméternél nagyobb eltérést mutatott, fokozottabb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri megbetegedés következtében az elkövetkezendő nyolc év során.
   Vizsgálatukkal a tudósok azt próbálták bizonyítani, hogy a jelenleg elterjedt általános orvosi eljárás, mikor a páciensek vérnyomását csupán az egyik karjukon mérik meg, alapvetően hibás, mivel nem elégséges ahhoz, hogy segítségével kialakulásuk előtt felismerjük az esetleges szívproblémákat, amelynek legjobb módszere a két karban mért értékek összehasonlítása.
   Bár korábbi kutatások úgy találták, az is megfelelő, ha egymás után vizsgáljuk meg a két karunk vérnyomását, a kutatók most azt állítják, fontos, hogy egy időben végezzük el mindkét mérést, ugyanis a vérnyomás természetes ingadozása miatt csak így kapható pontos adat a két eredmény közötti valós eltérésről.
   A kutatás következő lépése annak megállapítása, hogy pontosan milyen mértékben jelent fokozott veszélyt az érintett személyekre az esetükben mért két vérnyomásérték közötti különbség, ennek segítségével az orvosok kidolgozhassanak egy eredményes stratégiát a szívbetegség diagnosztizálása és megelőzése érdekében – olvasható a Dívány.hu oldalon.