Oldalletöltések száma: 9276141
2019. június 27. csütörtök 06:07,
László napja van.

Háziállat mellett felnövő gyerek kevésbé lesz allergiás

gyerek kutyaval azfunnyifequoteswa. blogspot comAnnyi környezeti ártalom les az emberre, hogy nem csoda, ha ezek nyomán látványosan gyarapodik az allergiások száma. Azt, hogy mire lehet egy ember szervezete érzékeny, számos tényező befolyásolja, ugyanakkor az közismert, hogy akiket a széltől is óvtak gyerekkorukban, később sokkal veszélyeztetettebbeké válnak.

   A Gothenburg Egyetem kutatói felfedezték, hogy a háziállatok közelében felnövő csecsemőknél az életük későbbi szakaszában kisebb eséllyel alakul ki allergia. A kutatáshoz több adatbázist is felhasználtak, amelyek gyerekek egészségügyi adatait tartalmazták és többek között arra is választ adtak, hogy a gyerekek háztartásában voltak-e háziállatok – írta az Arsratio.hu a Journals.plos.org cikke nyomán.

   Mára elterjedt elképzeléssé vált, hogy a csecsemőknél és a gyerekeknél a baktériumokkal való érintkezés jótékony hatással van az immunrendszerük fejlődésére. Emiatt az új kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, milyen szerepe van a háziállatoknak ebben a hatásban.
   A vizsgálathoz két korábbi kutatás során megalkotott, összesen több mint 1000 gyerek adatait tartalmazó adatbázist használtak, amelyek tartalmazta a kérdés megválaszolásában jelentős elemeket. Az első adatbázis szerint a háziállatok nélkül felnövő gyerekek 49 százalékánál alakult ki valamilyen allergia, amelyben az asztmát, ekcémát és más hasonló problémákat is hozzávették. Ez a szám 43 százalékra csökkent, ha a gyerekek egy háziállat közelében nőttek fel és egészen 24 százalékra esett vissza három házi kedvenc mellett.
  A másik adatbázis eredményei szerint a háziállatok nélkül felnövő gyerekek 48 százaléka, az egy háziállatos gyerekek 35 százaléka és a több háziállat mellett felnövő gyerekek 21 százaléka szenvedett allergiában az életük későbbi szakaszában.
   A kutatók szerint mivel mindkét adatbázis hasonló arányokról számol be, így jó eséllyel igaz, hogy a háziállatok közelsége csecsemőkorban segíthet az allergia megelőzésében. Az adatbázisok közötti különbségek egy része azzal magyarázható, hogy az allergia kockázatát más hatások is befolyásolják, például, hogy valaki vidéken vagy egy nagyvárosban lakik-e – olvasható a Journals.plos.org-ban megjelent tanulmányban, amelyről az Arsratio.hu számolt be.