Oldalletöltések száma: 8657292
2019. április 18. csütörtök 20:20,
Andrea és Ilma napja van.

Lehet, hogy rossz, de van előnye a korai kelésnek

emlorak ellenBizonyára sok hölgy sóhajt fel a hír elolvasása nyomán, ugyanis számukra az egyik legrettegettebb betegség az emlődaganat. A kór nem nagyon tesz különbséget nő és nő között, bár most egy kutatás eredménye azt sugallja, érdemes reggelente korán kelni.

   A korán kelő nőknél kisebb eséllyel alakul ki mellrák – idézte a BBC hírportálja egy új brit kutatás megállapítását. A tanulmány szerzői, a Bristoli Egyetem kutatói a glasgow-i brit rákkutatási konferencián elmondták, egyelőre nem tudni, milyen mechanizmus áll az összefüggés hátterében.

   Minden embernek van biológiai órája, amely a szervezet működését irányítja nagyjából 24 órás ciklusokban, ezt hívják cirkadián ritmusnak, ez befolyásolja az alvásidőt, a hangulatot, még a szívroham kockázatát is. Azonban az egyes emberek biológiai órái nem ugyanazt az időt mutatják. A pacsirta típusú emberek a nap első sugarára kinyitják a szemüket, a nap folyamán korábban jutnak el teljesítményük csúcspontjára, este korábban álmosodnak el, míg a bagoly típusúak számára nehezebb a kora reggeli felkelés, produktívabbak a nap vége felé és később alszanak el.
   A kutatók megvizsgáltak 341 DNS-részletet, amelyek az embert pacsirtának, vagy bagolynak programozzák, ezután elemezték több mint 180 ezer nő adatait a UK Biobank nevű projekt adatbázisából, valamint majdnem 230 ezer nő adatait a Breast Cancer Association Consortium nevű rákkutató intézet tanulmányából. Kiderült, hogy akik genetikailag pacsirták, azoknak kisebb az esélyük a mellrákra, mint azoknak, akiket a génjeik bagolynak programoztak.
Mivel a szóban forgó génszakaszokat születésétől hordozza az ember, és nem függnek össze a rák más ismert okával, például az elhízással, ezért a kutatók okkal vélik, hogy a biológiai óra szerepet játszik a rák kialakulásában.
   Minden hetedik brit nőnél alakul ki mellrák élete során, a kutatás pedig csak egy rövid, nyolcéves szakaszt vizsgált. Ebben a szakaszban száz bagolyból kettőnél, száz pacsirtából egynél alakult ki tumor. Az életkor és a családi hajlam a mellrák fő kockázati tényezői. A Brit Rákkutató Intézet szerint az esetek nagyjából negyedét lehetne megelőzni.
   Egyértelmű alvási tanácsot azonban még korai lenne adni, mert a további kutatásoknak fel kell még deríteniük, hogy milyen okok miatt nagyobb a mellrák kockázata a bagoly típusúaknál, mint a pacsirtáknál –mondta a tanulmány egyik szerzője.