Oldalletöltések száma: 9276129
2019. június 27. csütörtök 06:05,
László napja van.

D-vitamin rejtélyek, most szedjük, vagy ne szedjük?

csontrikulas activelivingcentre orgNemrégiben még a C volt a vitaminok netovábbja, aki azt szedte – és egyre nagyobb mennyiségben szedték is az emberek – úgy tudta, hogy mindent megtett az influenza, vagy éppen a rák ellen. Bár a C-vitamin nagyon fontos az ember számára, mára már sokat veszített csodatevő híréből. Helyét átvette a D-vitamin, amelyet a csontritkulástól a rákig sok minden ellen szedik az emberek.

   Nem erősítik a felnőttek csontjait a D-vitamin készítmények, és egy kutatás szerint nem is javítják a csontok ásványianyag-sűrűségét, továbbá a csonttöréseket sem lehet velük megelőzni. Sőt a szakemberek azt tanácsolják, aki eddig ilyet szedett, az hagyja abba – írta meg a Pénzcentrum.hu.

   A tudósok megcáfolták az eddig általánosan elfogadott közhiedelmet a vitamin jótékony hatásáról. Állítják: ezek csupán csekély mértékben igazolhatók. Dr. Mark J. Bolland, az Aucklandi Egyetem docense arra is emlékeztetett, hogy már korábbi kutatásokban is kimutatták: nagyon kevés valóságtartalma van mindannak, amit az egyébként népszerű vitaminkészítményekről állítanak – idézte a CNN. A tanulmányban több mint 3 ezer esetet vizsgáltak ki, a legtöbb páciens egyébként 65 év feletti nő volt.
   Ugyanakkor a D-vitamin más ritka betegségek, illetve egyes ráktípusok megelőzésében sokat segíthet a kutatók szerint, ám Bolland még így is azt javasolja azoknak az orvosoknak, akik a D-vitamint ajánlják a betegeknek a csontok megerősítésére, hogy vizsgálják felül az álláspontjukat a tanulmány eredményének megfelelően.
   Egy másik szaktekintély, J. Chris Gallagher a kapcsolódó írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az internet és a közösségi média meggyőzte a pácienseket és orvosokat egyaránt, hogy a D-vitamin valamiféle univerzális gyógyszer, pedig ez korántsem így van. Ez a gondolkodás emlékeztet arra a lelkesedésre, amely támogatta az A-vitamin, a C-vitamin és az E-vitamin évek óta elterjedt használatát, az összes ilyen vitaminvizsgálat később klinikailag negatívnak bizonyult. Ismert, korábban több vitaminról is elterjedt, hogy például a rák ellen nagyon hatékonyak, ám ezt a kutatók sorra cáfolták.
   A tanulmányt kritizálók a többi között abba kötöttek bele, hogy az emberiség nagyjából hat százaléka D-vitamin hiányban szenved, ezért nekik igenis fontos lenne az utánpótlás. Dr. Robert Clarke, az oxfordi egyetem docense elmondta, a jelentés tartalmazza az összes rendelkezésre álló D-vitamin-tesztet, de az ilyen kísérletek túl kevés résztvevőt tartalmaztak, vagy nem elegendő D-vitamin-dózist alkalmaztak és elégtelen a kezelés időtartama is. A docens szerint ezért a kísérletben nem volt lehetőség behatóan megvizsgálni a vitamin hatásait.
   Korábban többfajta vitaminról is kiderült, hogy nem feltétlenül érdemes tabletta formájában beszedni őket. A multivitaminokat például egyáltalán nem tanácsos bevenni, mivel az ilyen készítményekben általában olyan vitaminok is vannak, amelyeket nem tanácsos túladagolni. Az efféle tabletták helyett kiegyensúlyozott étrendet javasolnak az orvosok, azzal is be lehet vinni a szükséges vitaminokat. Az antioxidánsokról (A-, C-, E-vitaminok) sokan tartották úgy, hogy megelőzhetik a rákot, de egy nagymintás kutatás szerint például azok a dohányzó férfiak, akik A-vitamint szedtek, nagyobb eséllyel kaptak tüdőrákot. A C-vitaminról kiderült, semmit, vagy csak nagyon keveset hat a megfázás ellen, aki viszont napi 2000 milligrammnál többet vesz be, annak nagy eséllyel számítania kell vesekőre, ezért – javasolják – tabletták helyett inkább gyümölcsökből vigyük be a szükséges adagot.
   A B3 vitamin nagy dózisa sem csökkenti a stroke, vagy a szívroham esélyét. Sőt, egy kutatásból kiderült, hogy akik marékszám szedték a B3-at, azoknál májproblémák, belső vérzés, vagy egyéb fertőzések is jelentkeztek, mégpedig jóval nagyobb eséllyel, mint azoknál, akik nem szedték a B3-at – áll a Pénzventrum.hu összeállításában.
   A Vé már sokszor foglalkozott a D-vitaminnal, annak hasznosságával. Nyilvánvalóan a fentebb idézett kutatási eredményeket is csak a teljes körű tájékoztatás érdekében mutatjuk be, ahogy a korábbiakat is, de soha senkit sem beszélünk rá, vagy éppen le arról, hogy valamit szedjen, vagy ne szedjen. Legjobb, ha mindezt mindenki a háziorvosával beszéli meg.