Oldalletöltések száma: 9276474
2019. június 27. csütörtök 07:05,
László napja van.

Mindenevők és nincs természetes ellenségük a mindent ellepő bevándorlóknak

marvanyospoloska azsiaiAki még nem találkozott velük, örüljön, mert hamarosan ő is sorra kerül. A migránsok elleptek bennünket, nem csak gyümölcseinket, zöldségeinket eszik meg előlünk, de beköltöznek lakásainkba is és alig lehet tőlük megszabadulni. Szó szerint invázió zajlik hazánkban.

   Hazánkban 2013-ban jelentek meg az első ázsiai márványospoloska példányok, de jelenlétük csak két éve váltak elviselhetetlenné. A kiskertekben augusztustól rongálják szívogatásukkal a bogyósgyümölcsöket, a paradicsomot, a paprikát. Októbertől aztán elkezdenek behúzódni a lakóépületekbe, ezzel bosszantva a városlakókat is. Arról, hogy mit tehetünk ellenük, az Agrárszektor.hu írt.

   Az ázsiai márványospoloska polifág (mindenevő) faj. Eddig több mint 100 különböző növényfajon figyelték meg táplálkozását, amelyek között számos, gazdaságilag jelentős termesztett növény szerepel. Az USA közép-atlanti almatermesztési régiójában 2010-ben több mint 37 millió dolláros veszteséget okozott a poloska. A tömeges tojásrakást június végén kezdik, és ez egészen szeptember végéig elhúzódik. A lerakott tojásokból az új nemzedék imágói augusztus második felére, zömmel szeptemberre fejlődnek ki. A pöttyös hátú lárvák augusztustól tömegével lepik el a kertben akkor érő bogyóstermésűeket, de ha nincs más, a körtére is ráfanyalodnak.
   A mezőgazdaságban és kiskertekben engedélyezett rovarölő szerek mindegyike végez a kártevővel, a legnagyobb problémát az okozza, hogy a bogyók érésekor jelennek meg a táplálkozó, szívogató lárvák, amikor már ügyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására is. Mivel a rovarnyomás rendkívül nagy, ezért jellemzően a várakozási idő letelte után néhány nappal már ismét megjelenhetnek az első kártevők a paradicsomon, málna- és szederbogyókon, de a paprikán is. Szívogatásuk nyomán a bogyók elszíneződnek, sorvadnak. Biológiai megoldások egyelőre nem ismertek ellene, természetes ellenségei csak az őshazájában és az USA-ban vannak.
   A lakásokban a legtisztább módszer a védekezésre, ha az ablakokra, ajtókra szerelhető szúnyoghálókat nem szedjük le november előtt, ár vannak információk arról is, hogy a sűrűszövésű hálót is kirágják. Ha bekerülnek a rovarok a lakásba, akkor nincs más megoldás, mint egyenként levadászni azokat, porszívóval összegyűjteni, vagy a szokásos beltéri rovarirtókkal pusztítani az ázsiai poloskákat – ajánlja az Agrászektor.hu.