Oldalletöltések száma: 9276139
2019. június 27. csütörtök 06:06,
László napja van.

A változtatás nem biztos, hogy lemondást jelent

eves munkahelyenA fejlett társadalmakban a táplálkozás terén egy határozott vonallal elválasztható kettősség látszik. Egyik oldalon soha nem látott számú túlsúlyos, vagy éppen kövér ember van, a másikon meg az egészségtudatosság oltárán mindent feláldozó, önmagára nagyon odafigyelő ember található. De vajon a sokat evés, vagy éppen az egészségtudatos táplálkozás tesz minket boldoggá?

   Az egészségünkért tett erőfeszítések – legyen szó táplálkozásról vagy testmozgásról – hosszú távon mindenképpen pozitív hatással lesznek életünkre, a közérzetünkre. Az egészségtudatos étkezés, az életmódváltás sokunknak sokszor nem is olyan könnyű – írta a Napidoktor.hu.

   Ahogy a portálon Molnár Sefcsik Yvette pszichológus írta, dicséretes, ha minél több információt és tudást gyűjtünk össze a témával kapcsolatban. de ne várjuk el magunktól, hogy naprakészen kövessük a legújabb tudományos kutatások eredményeit. Figyeljünk oda a testünk jelzéseire, tudatosítsuk magunkban, mi az, ami jól esik, és mi az, ami nem.
   Az új szabályaink, szokásaink kialakítása – és betartása is – könnyebb és örömtelibb lesz, ha minél tágabb határokat húzunk meg. Azaz minél kevesebb ételt teszünk tiltólistára, inkább a mennyiséget vagy a gyakoriságot próbáljuk csökkenteni. Például ehetünk csokoládét, de csak hetente egyszer, egy szeletet. Ihatunk kávét, de a korábbi napi négy adag helyett csak kettőt. Mindez sokkal könnyebb, ha valódi változatosságra törekszünk, ha új ételeket próbálunk ki, és iktatunk be az étkezésünkbe.
   Fontos, hogy ismerjük magunkat és a pontosan meghatározott céljainkat, mert így könnyebben megtaláljuk a hosszabb távon is fenntartható megoldást. Végig kell gondolnunk, hogy melyik az az étel vagy szokás, amiről semmiképp nem tudunk lemondani, vagy amit semmiképp sem tudunk megszokni és beépíteni az életmódváltásunkba? Ha például napközben egy csésze kávé, és az ahhoz kapcsolódó kis rituálénk adja meg számunkra azt a feltöltődést, amire szükségünk van ahhoz, hogy magabiztosan és felszabadultan nézzünk szembe a napi kihívásokkal, akkor ne mondjunk le róla. Építsük be az étrendünkbe, és bűntudat nélkül élvezzük minden csepp ízét. És ha utána egy cukormentes rágógumit is bekapunk, nem csak felfrissülve, de friss lehelettel, magabiztosan mosolyoghatunk a világra, hiszen még fogaink egészségéért sem kell aggódnunk – ajánlotta a Napidoktor.hu oldalon Molnár Sefcsik Yvette, pszichológus.