Oldalletöltések száma: 9276105
2019. június 27. csütörtök 06:00,
László napja van.

Többet alszunk, mint aludtak az emberek évtizedekkel ezelőtt

alvas hushhome comZaklatott életet élünk, akinek munkája van, általában korán kel és egy végighajtott nap után megfáradva nézi az esti-éjszakai filmet kedvenc csatornáján, vagy internetezik, esetleg olvas. De mindezek az alvástól vonják el az időt, vagyis – a szakemberek szerint – nem alszunk eleget.

   Mindezt most cáfolja egy kutatás. Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint nem igaz, hogy a gyorsuló világban kevesebbet alszanak az emberek, mint évtizedekkel korábban. Éppen ellenkezőleg, most majdnem háromnegyed órával több idő jut pihenésre – olvasható a Család.hu oldalon.

   Általánosan elterjedt vélekedés, hogy a XXI. század elején az embereknek sokkal kevesebb idejük van pihenni, azon belül is aludni a múlt évezred végén élt honfitársaikhoz képest. A kialvatlanság aztán testi és szellemi betegségeket okozhat, arról nem is beszélve, hogy csökkenti a koncentrációt és a teljesítményt. Emiatt a legtöbben a munkahelyüket, és a jelenlegi munkakultúrát teszik felelőssé. Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint, akik így gondolják, nagyot tévednek.
   A brit Independent számolt be a neves felsőoktatási intézmény vizsgálatáról, amelyben a jelenkori, és a 70-es években élt emberek alvási szokásait és ágyban töltött idejét vetették össze. Meglepő módon éppen az ellenkezője derült ki annak, mint amit az emberek általában erről gondolnak. A számítások szerint a mai brit emberek 43 perccel többet alszanak, mint fél évszázaddal ezelőtt. A többség fél órával korábban bújik a ágyba és 15 perccel később kel felőseihez képest.
   A kutatók számtalan korabeli feljegyzést, kutatást és információt gyűjtöttek össze, így végül több ezer ember alvási szokásairól találtak adatokat. Ezt hasonlították össze a mai állapotokkal. Az eredményeket aztán a Journal of Sleep Research című szaklapban tették közzé. Az adatok szerint 1974-ben egy átlagos brit polgár hét óra 23 percet aludt, 2015-ben azonban már nyolc óra 6 perc jutott pihenésre.
   Jelentősen befolyásolta az alvás mennyiségét a foglalkoztatottági státusz is. Azok ugyanis, akik nem dolgoznak, egy teljes órával többet töltenek alvással, a munkavállalók 45 perccel tovább pihennek, a nyugdíjasok pedig 27 perc extra idővel előzik meg a 70-es évek embereit – derül ki abból a brit kutatásból, amelyet a Család.hu ismertetett.