Oldalletöltések száma: 9276261
2019. június 27. csütörtök 06:29,
László napja van.

Kevesebb férfi butul el, mint nő, de csak azért, mert előbb meghalnak

demenciaAz idős embereket sok megbetegedés érheti, ezek jelentős része a fizikai állapotot érinti, de nem kevés kór a mentális egészséget rongálja. A minap írtunk az Alzheimer-kórról, de e súlyos betegség mellett is számos más baj les a koros emberekre. Most kiderült, a nők vannak nagyobb veszélyben.

   A nők majdnem fele, a férfiak harmada számolhat a stroke vagy olyan idegrendszeri betegségek, mint az elbutulás és a Parkinson-kór kockázatával. A rotterdami Erasmus Orvosi Egyetem munkatársai nagyszabású kutatásban több mint 12 ezer egészséges, az induláskor 45 évnél idősebb embert követtek 1990-től 2016-ig – számolt be a kutatásról a 24.hu.

   A központi idegrendszer három gyógyíthatatlan betegségét együtt vizsgálták, nemcsak azért, mert gyakoriak, hanem azért is, mert sokszor együtt fordulnak elő és lehet, hogy az okok között is vannak hasonlóak – idézte az MTI Arfan Ikramot, a Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry című szaklapban közölt tanulmány vezető szerzőjét. A kutatók azt találták, hogy egyes megelőzési stratégiák 20 és 50 százalék közé mérsékelhetik a kockázatot.
   A 25 év alatt 5291-en haltak meg a résztvevők közül. Majdnem 1500-nál diagnosztizáltak elbutulást, vagyis demenciát, 1285 embernél alakult ki stroke és 263-nál Parkinson-kór. A 45 évesnél idősebb nőknél 48 százalék volt az esély arra, hogy a három kór valamelyikében megbetegedjenek, a férfiaknál 36 százalék. Ikram szerint a különbség oka leginkább az volt, hogy a férfiak korábban meghaltak, azaz nem valamilyen védekező mechanizmus, amivel a férfiak rendelkeznek és a nők nem
   A három idegrendszeri betegség költségei a becslések szerint a világ éves GDP-jének két százalékát teszik ki. A kutatók megjegyezték, hogy a tanulmányban csak európai származású, viszonylag magas várható élettartamú embereket vizsgáltak, tehát az eredmények nem biztos, hogy más etnikumokra is alkalmazhatók.
   A világon a 65 év fölöttiek nagyjából 7 százaléka szenved Alzheimer-kórtól vagy az elbutulás más formájától, 85 év fölött az arányuk 40 százalék. A demenciában szenvedők száma 2050-re megháromszorozódhat, 152 millióra nőhet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint – olvasható a 24.hu oldalon.