Oldalletöltések száma: 8450107
2019. március 23. szombat 05:09,
Emőke napja van.

Helyhez kötni, megsemmisíteni, ez a készülő rákgyógyszer feladata

rak timesnownews comMinden évben felröppen a hír, hogy egyik, vagy másik kutatócsoport komoly előrelépést ért el a rák ellenei gyógyszer kifejlesztésében és nemsokára már végleg legyőzhető ellenséggé válik a rettegett kór. Aztán kiderül, hogy ez még igencsak odébb van. Most újabb reménysugár villant fel.

   A rák elleni harc a rákos sejtek elpusztításáról szól, azonban az onkológusok jól tudják, hogy a rákos sejtek terjedésének meggátolása is hasonlóan fontos lehet. Egy új tanulmány szerint lehetséges lehet a daganatos sejtek helyhez kötése és később a célzott felszámolásuk – írta a Nature.com cikke alapján az Arsratio.hu.

   Jelenleg a rák elleni kezelési módok jelentős többsége a rákos sejtek elpusztítása körül forog, de máig nem fejlesztettek ki olyan terápiát, ami a rákos sejtek mozgásának a meggátolását célozná. A kutatók elmondása szerint, ha a legtöbb rákfajtánál a megbetegedést még azelőtt felfedezik, hogy az elkezdene terjedni, a betegség túlélése szinte biztosra vehető lenne. Ha viszont azután fedezik fel a rákot, hogy az már az egész testben szétterjedt, akkor a betegség szinte mindig halálos végkimenetelű.
Emiatt az Oregon Egészségtudományi Egyetem csapata a már több évtizede folyó kutatásának középpontjába a rákos sejtek mozgását helyezte.    Még 2011-ben a kutatócsapat a Northwestern Egyetem vegyészeivel közreműködve felfedezett egy gyógyszert, amellyel megakadályozható a rákos sejtek mozgása. A legújabb tanulmányuk leírja, hogy a még csak KBU2046 néven emlegetett vegyület hogyan működött négy emberi rákos sejt modell esetében – mell-, prosztata-, vastagbél- és tüdőrák.
   A vegyészekkel kiegészült kutatócsapat célja az volt, hogy megtalálják azt a tökéletes gyógyszert, ami csak és kizárólag a rákos sejtekre fejti ki a mozgás korlátozó hatását, amíg a többi egészséges sejtet érintetlenül hagyja.
   A legújabb kutatásban a meglévő két csapat mellet a kínai Xiamen és az amerikai Chicago és Washington Egyetemek is részt vettek. A molekulákat a Northwestern NewCures kutatórészlege hozta létre, akik olyan vegyületeket kerestek, melyek képesek korlátozni a daganatos sejtek mozgását és emellett kevés mellékhatással rendelkeznek.
   A gyógyszer úgy működik, hogy a sejteket tisztító hősokk fehérjékre fejti ki hatását, amelyek megállítják a rákos sejtek mozgását, amíg más sejtekre vagy fehérjékre nincsenek hatással. Ez egy rendkívül szokatlan és egyedi megközelítés, amit a kutatócsapatok több év alatt dolgoztak ki.
   A gyógyszert eddig még embereken nem tesztelték és a kutatók szerint ez két év munkát és megközelítőleg 5 millió dollárnyi támogatást emészt majd fel. A kutatók jelenleg kutatási pénzekre pályáznak, illetve gyűjtéseket szerveztek, amíg ezek mellett elkezdtek dolgozni a klinikai vizsgálatokhoz szükséges papírmunkán is – derül ki az Arsratio.hu írásából.