Oldalletöltések száma: 8450414
2019. március 23. szombat 06:04,
Emőke napja van.

Inkább műszakot váltanak az állatok, csakhogy elkerüljék az embert

nyest nyestcsapda blog huEgyetlen élőlény sem alakította át úgy a Föld élővilágát, mint az ember. Fajunk oly módon uralkodik minden más faj felett, hogy miattunk állatok tűnnek el nyomtalanul a bolygóról, míg más fajokat életmódváltoztatásra kényszerítünk. 

   Míg bizonyos állatfajoknak kedvez, hogy éjszakai életmódra kellett váltaniuk az emberiség miatt, addig másikakat ez kedvezőtlenül érint. Egy kutatás szerint az emlősök új stratégiákat használnak azért, hogy alkalmazkodjanak az emberek életmódjához és szokásaihoz – olvasható az Agrárszektor.hu írásában.

   Afrika szavannáitól Európa erdejein át Ázsiáig mindenhol egyre több emlősállat vált át éjszakai életmódra azért, hogy elkerülhesse az embert – mondta Kaitlyn Gaynor, a Kaliforniai Egyetem ökológus PhD hallgatója, aki kutatásában 76 tudományos publikációt nézett át. Ezekben 6 kontinensen 62 emlős faj viselkedését írták le. A felmérésekben mozgásérzékelő kamerákkal, műholdfelvételekkel és nyomkövetőkkel figyelték az állatok aktivitását. Azt is megfigyelték, hányszor és milyen módon kerültek kapcsolatba az emberekkel, akár a vadászat, turizmus, építkezések vagy a mezőgazdaság következtében.
   Azokkal az emlősökkel összevetve, amelyek nincsenek kitéve emberi zavarásnak, és ébrenléti idejüket fele-fele arányban osztják meg az éjszaka és a nappal között, az erősen zavart környezetben élő állatok 36 százalékkal több időt töltenek ébren éjszaka, azaz idejüket 32:68 arányban az éjjelnek szentelik. Ez a trend független volt attól, hogy a zavarás milyen jellegű, a túrázókra ugyanúgy napszakváltással reagáltak az állatok, mint a vadászok jelenlétére. Gaynor rámutatott: az emlősök maguk is részint ragadozók, illetve prédák, és miközben éjszakai életmódra váltanak, egymásra is hatnak.
   A kutató példája szerint amikor a prérifarkas éjjeli vadásszá vált, a mókus kikerült a zsákmányállatai köréből. Most viszont, hogy a mókus megpróbálja elkerülni az embert, és egyre aktívabb éjjel, szabályosan a prérifarkas szájába fut.
   A táplálékláncban tehát fokozatos átrendeződések történnek amiatt, hogy az állatok ugyanabban a térben, de más időben vannak jelen, mint korábban. Ugyanakkor örvendetes is ez az alkalmazkodó képesség, hiszen az emberiség létszámnövekedésével az állatoknak egyre kevesebb a lehetőségük térben elkülönülni tőlünk. Egytelen járható út a számukra, ha más időzónába helyezik át a tevékenységüket – derül ki abból a kutatásból, amelyet az Agrárszektor.hu mutatott be.