Oldalletöltések száma: 8450183
2019. március 23. szombat 05:24,
Emőke napja van.

Vajon hogyan érezné magát az ember egy kutya bundájában hőség idején?

kutyamelegBár az interneten fellelhető és megbízhatónak tartott időjárási portálok adatai szerint a következő öt-hat napban nem tér vissza a kánikula, legfeljebb 29 fokig melegszik a levegő hőmérséklete, de ez a négylábú társaink számára már nehezen elviselhető lehet. Bár erősen tartja magát a nézet, hogy a vastag bunda megvédi őket a melegtől, azért ezt nem ártana átgondolni.

   Az egyik állatvédelmi szervezet egy megtörtént eset miatt hívja fel a kutyatulajdonosok figyelmét, hogy az állatokat is védjék a hőgutától – olvasható az Infostart.hu-n.

   Az Egyesült Királyságban egy egészséges ötéves kutya hőgutát kapott a reggel kilenc órai séta közben, majd elpusztult – írta a Borsonline. A figyelmeztetések ellenére sok állatot lehet látni üzletekben járva, az iskolába vagy éppen munkába menet. A szükséges séta érthető, de tudomásul kell venni, hogy a kutyákat magas hőmérsékletben nem szabad kivinni, mert a túlzott hőhatásnak komoly következményei lehetnek, egy séta akár halálos is lehet a számukra – figyelmeztetett az RSPCA állatvédelmi szervezet.
   Az állatvédők tanácsa szerint minden olyan kutyát, amelyik hőguta veszélyének van kitéve, hűvös helyre kell vinni, vizet adni neki, és hívni az állatorvost. Mivel a testhőmérsékletét fokozatosan kell lehűteni, hűs, de nem hideg vízzel érdemes itatni addig, amíg újra rendesen lélegzik.
   A hőgutától a kutyák zihálnak, kábultak, nyelvük élénk vagy sötét piros, az ínyük ragacsos vagy száraz, de ez az állapot okozhat magas testhőmérsékletet, véres hasmenést vagy hányást is – hivatkozik a lap a brit Metróra. Minderről az Infostart.hu tájékoztatott.