Oldalletöltések száma: 8450100
2019. március 23. szombat 05:09,
Emőke napja van.

Gyorsan tanul a kölyökkutya, ha megmutatjuk, hogy mit kell tennie

kolyokkutya nevelese pupsy com auA korábbi felfogás szerint a kutyákat egy éves koruk körül kellett elkezdeni tanítani mindarra, amit a gazdája fontosnak érzett. Mára ez a szemlélet erősen megváltozott, olyannyira, hogy már párhetes korukban is taníthatónak tartják a szakemberek a kiskutyákat.

   A nyolchetes kölyökkutyák egy új feladat megoldását az emberektől és felnőtt fajtársaiktól egyaránt képesek megtanulni – mutatták ki az ELTE Etológia Tanszékén működő Családi Kutya Program kutatói.

   Az egyetem csütörtöki közleménye szerint a kutatók jutalomfalatot rejtettek el egy probléma-dobozban, majd megmutatták a különböző fajtából származó kutyakölyköknek, hogy miképpen kell azt kinyitni. A feladat megoldását a kísérletvezetők vagy egy előre betanított felnőtt kutya mutatta be, majd a kölykökre bízták, hogy mit tesznek.
   Dr. Claudia Fugazza, a kutatás vezetője elmondta, hogy azok a kölyökkutyák, akiknek volt lehetőségük megtekinteni, amint egy ember vagy egy kutya kinyitja a probléma-dobozt, sokkal gyorsabban oldották meg önállóan a feladatot, mint azok, akik ilyen tapasztalat híján voltak.
   A kutatás, amelyről a Scientific Reports folyóiratban jelent meg tanulmány, azt is igazolta, hogy a kiskutyák később is képesek voltak hasznosítani a megszerzett tudásukat, ez pedig azt jelenti, hogy már egy rövid szociális tapasztalatról is stabil emléknyom alakul ki egy kölyökkutya elméjében.
   A kutatók azt is vizsgálták, vajon a kölykök hasonlóan jól tanulnak-e ismeretlen felnőtt kutyáktól, mint a saját anyjuktól. Az eredmények meglepően alakultak, hiszen az ismeretlen kutyáktól tanulva még jobban teljesítettek, mert több ideig nézték az ismeretlen kutyát, mint a saját anyjukat – mondta el dr. Pogány Ákos, a tanulmány egyik társszerzője.
   Dr. Miklósi Ádám, az Etológia Tanszék tanszékvezetője szerint a kutatás rámutat arra, hogy az lehet a legkönnyebb és legtermészetesebb módja egy kölyökkutya tanításának, ha egyszerűen megmutatják neki, mit, hogyan kell csinálni. Ezután csak bátorítani kell őket. Ez alól persze a szobatisztaság kérdése kivételt képezhet – derül ki a kutatás eredményeiből.