Oldalletöltések száma: 8450219
2019. március 23. szombat 05:32,
Emőke napja van.

Nagy divat a gluténmentes étkezés, de káros is lehet

glutenmentes peakshop huLássuk be, komoly divatja van a valamitől mentes ételek fogyasztásának. Vannak, akik a laktózra érzékenyek, mások a tejfehérjére, vagy tojásra és akik fogyni akarnak, vagy csak vigyáznak az alakjukra a cukormentes ételeket, italokat keresik.

   Aztán még itt van a glutén is, amelyről sokan azt sem tudják mi az, de sok portálon és magazinban olvasnak, hallanak a gluténmentesség hasznáról, hát ők is így táplálkoznak. A Mayo Klinika legutóbbi kutatási eredménye szerint a gluténmentes étkezéssel a szervezetben felhalmozódhatnak a nehézfémek, amelyek köztudottan mérgezők lehetnek. Minderről a Drportal.hu írt a Medscape.com cikke alapján.

   A gluténmentes étrend óriási üzlet. 2006-ban az amerikaiak közel 1 milliárd dollárt költöttek gluténmentes élelmiszerekre, és ha a gluténmentes étkezés térhódítása így folytatódik, 2020-ra forgalmuk megközelítheti a 24 milliárd dollárt. Ugyanakkor becslések szerint az amerikaiak körülbelül alig 1%-a coeliakiás (lisztérzékenység), tehát nyilvánvaló, hogy ezt a hihetetlen mértékű forgalomnövekedést nem ők okozzák.
   Sokan állítják, hogy a gluténmentes táplálkozástól jobban érzik magukat, sőt egészségesebbek. A megkérdezett amerikaiak zöme is azt hiszi, hogy a normál étrendnél egészségesebb. A legfrissebb bizonyítékok alapján azonban ez, legalábbis a kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) szempontból egyáltalán nem igaz. Semmivel nem egészségesebb, mint a szokásos étrend, sőt például az étrendi rostbevitel csökkenése, valamint a túl nagy mennyiségű rizs és tengeri étel fogyasztása miatt akár ártalmas is lehet. Ez utóbbiak ugyanis nagy mennyiségben tartalmazhatnak nehézfémeket.
   A Mayo Klinika kutatói a 2009-2012 közötti országos adatok és étrendi felmérések alapján a gluténmentes étrend hatásait vették górcső alá. A vizsgált alanyok közül több mint 11 000 fő nem étkezett gluténmentesen, míg 115 gluténmentes táplálkozást folytatott. Érdekes módon, a 115 fűből mindössze 11-en szenvedtek coeliakiában, ami azt bizonyítja, hogy sokan nem feltétlenül azért táplálkoznak gluténmentesen, mert lisztérzékenyek.
   A kutatás során vérszérum teszteket végeztek és értékelték a szérum nehézfém koncentrációját. A gluténmentes étrendet folytatók vérében jóval nagyobb mennyiségben volt jelen kadmium, higany és ólom, amelyek mindegyike kapcsolatban áll a nehézfém mérgezőképességével. Bár ezek a szintek nem érték el a mérgező tartományt, egyértelműen magasabbak voltak a nem gluténmentes táplálkozást folytatók vérének nehézfém koncentrációjánál. A kutatók ezt követően találomra kiválasztott betegcsoportokban (3901 nem gluténmentesen étkező, 32 gluténmentes táplálkozást folytató személy) értékelték a vizelet arzénkoncentrációját, amely ismét csak a gluténmentes táplálkozást folytatóknál volt magasabb, olyannyira, hogy már a toxikus tartományba esett.
   A kutatás eredménye alapján az is világossá vált, hogy a valóban gluténmentes étrendre szoruló coeliakiás betegeknél ellenőrizni kell a toxikus anyagok, különösen az arzén szérumkoncentrációját. A nehézfémek és toxinok biológiai felhalmozódása és az élethosszon át folytatott gluténmentes étrend nem marad következmények nélkül, csupán egyelőre még nem tudjuk, hogy mik azok – olvasható a Medscape.com portálon.