Oldalletöltések száma: 8450104
2019. március 23. szombat 05:09,
Emőke napja van.

Tizenhét évvel él rövidebb életet a rendszeresen dohányzó férfi

dohanyos telegraph co ukAz emberek többsége szeret élni, tart a korai elmúlástól, mégis élete során számtalan olyan tevékenységet végez önként is, amelyekkel lerövidíti a földi pályafutását. A dohányzásért a kitartó dohányosok súlyos életévekkel fizetnek.

   A Német Rákkutatási Központ adatai szerint az országban minden hetedik haláleset mögött a dohányzás áll, és ez magasabb, mint a világátlag. A cigaretta közvetlenül felelős a rákmegbetegedések ötödéért, emellett a magas vérnyomásért, a stroke-ért, a krónikus bronchitisért – írta az AFP híre alapján a Piacésprofit.hu.

   A rákkutatók vizsgálatai azt mutatják, hogy a dohányzás feladása már három nap után érezteti hatását: javul a lélegzés, egy hetet követően pedig csökken a vérnyomás. Kilenc hónap elteltével megszűnnek a köhögési rohamok, kitisztulnak az orr melléküregei, teljesen normalizálódik a lélegzés, kitisztul a tüdő, és csökken a fertőzési veszély.
   Két év kell ahhoz, hogy a volt dohányosnak ne legyen nagyobb esélye szív- és érrendszeri betegségre, mint a nemdohányzónak. Öt év dohányzástól tartózkodás után eltűnik a magasabb rizikó az infarktusra, száj-, torok- és hólyagrákra. A tüdőnél hosszabb az út: 10 évvel a leszokás után csökken csak felére a tüdőrák kockázata.
   Aki nem adja fel káros szenvedélyét, annak lényegesen rövidebb élettel kell számolnia. A német statisztikák szerint a napi 10 cigarettánál többet szívó férfiak átlag 9,4, a nők 7,3 évvel élnek kevesebbet. A legrosszabb a helyzet azoknál a dohányosoknál, akik túlsúlyosak, sok szeszes italt és sok vörös húst fogyasztanak. Az ilyen férfiak átlag 17, a nők csaknem 14 évvel hamarabb halnak meg – írta a Piacésprofit.hu.