Oldalletöltések száma: 8450182
2019. március 23. szombat 05:24,
Emőke napja van.

A Földön élő emberek száma sehol sincs az állatvilág összlétszámához

csibek agriview24 comNagyjából naponta 84 ezer ember születik a világon, míg Magyarországon 240 körüli ez a szám. De amíg az emberi születések számát viszonylag jól nyomon tudjuk követni, addig az állatvilág gyarapodását már sokkal nehezebben.

   Miközben például a veszélyeztetett Humboldt-pingvinből a két költési időszak adatait átlagolva egy napra negyven példány jut, az egyik fonálféreg fajból már 600 trillió (600 000 000 000 000 000 000) – olvasható a Qubit.hu oldalon.

   Az állatok természetesen nem költenek, szülnek vagy szaporodnak nap mint nap, de ha megnézzük, hogy átlagosan hány példánnyal szaporodik naponta egy-egy faj állománya, meglepő adatokhoz jutunk. Például a fonalféreg faj olyan elképzelhetetlenül nagy példányszámban van jelen a Földön, hogy minden négyzetméternyi szárazföldre hárommillió jut belőlük. A Caenorhabditis Elegans faj tagjai óránként átlagosan öt petét raknak óránként, ezekből Axel Rossberg, a Queen Mary's Egyetem biológusprofesszora szerint minden századik kel ki.
   Monika Bohm, a Londoni Állatkert biológusa szerint ezekből az adatokból nem következtethetünk a fajok átlagos szaporodására, mert míg az megbecsülhető, hogy naponta hány csirke kel ki a Földön (a BBC becslése szerint 62 millió), a legtöbb állat szaporodási szokásairól túl keveset tudunk ahhoz, hogy pontos adatokhoz jussunk.
   Rossberg szerint egy egyszerű számítással mégis megbecsülhető, hogy miből mennyi akad: azokból az állatokból, amelyek ezredannyit nyomnak, mint egy másik, jellemzően ezerszer annyi él. Biztosat tudni azonban még egy ideig nem fogunk: 7,7 millió ismert állatfaj él a bolygón, de becslések szerint az óceánok 95 százaléka, és az óceánfenék 99 százaléka még feltérképezetlen – írta a Qubit.hu.