Oldalletöltések száma: 8450129
2019. március 23. szombat 05:14,
Emőke napja van.

Világméretű kialvatlansági járvány közepén vagyunk

kialvatlanMíg a közvilágítás és általában a modern világító eszközök térhódítása előtt az emberek sokat aludtak, az ipar fejlődésével és a mind rohanóbb élettel együtt járóan folyamatosan csökken az alvásra szánt, vagy szánható idő. A kialvatlanság egy hatalmas méreteket öltő közegészségügyi probléma, világszerte minden harmadik felnőttet érinti.

   Egy új tanulmány szerint a nem megfelelő mértékű alvásnak az egészségügy mellett hatalmas gazdasági következményei is lehetnek – írta az Arsratio.hu az Academic.oup.com cikke alapján.

   A társadalmi felmérések adatai szerint a kialvatlanság hatalmas méreteket ölt és folyamatosan növekszik. A felmérések szerint már több évvel ezelőtt is a megkérdezettek nyugat európaiak 20-30 százaléka említette meg, hogy rendszeresen alszanak kevesebbet, mint amennyit szükségesnek éreznek. A legújabb felmérések már arról számolnak be, hogy például Ausztráliában a megkérdezettek 33-45 százaléka említi ezt a problémát.
   Ez a növekvő probléma a többi demográfiailag hasonló országban is jelentkezik. Az Egyesült Államokban a felnőttek 35%-a nem alszik 7 órát vagy annál többet, amennyi az optimális időtartam lenne. Kanadában az emberek 30%-a nem érzi úgy, hogy eleget aludna, amíg az Egyesült Királyságban 28%, Szingapúrban 28% és Franciaországban 26% ezeknek az embereknek az aránya.
   A kialvatlanság figyelemzavart, a koncentrálási képesség csökkenését, alacsonyabb motiváltságot, probléma megoldási készséget, ingerlékenységet, memóriazavart, kommunikációs problémákat, lassú és esetenként hibás információfeldolgozási és ítélőképességi problémákat, csökkenő reakcióidőt és az empátia csökkenését is okozhatja. Ezen felül a kevés alvás növeli a szívroham, az agyvérzés, a magas vérnyomás. az elhízás, a cukorbetegség és a depresszió kialakulásának kockázatát is.
   Most a kutatók, megpróbálták meghatározni a kialvatlanság gazdasági következményeit Ausztráliára nézve. A kutatók a különböző nemzeti gazdasági és egyéb területeken végzett felmérések adatait használták. A jelenség gazdasági költségét 17,88 milliárd dollárra becsülték. Ez az összeg igen jelentős mert Ausztrália GDP-lének 1,55 százalékát teszi ki.
   A kutatók úgy látják, hogy egy világméretű kialvatlanság járvány közepén vagyunk, néhányat klinikai alvás probléma másokat a munka, a szociális és a családi tevékenységek közötti versengés okoz és másokat pedig az, hogy az alvás nem kap elég prioritást, vagy választásból, vagy pedig tudatlanságból. A jólétre gyakorolt hatásától eltekintve, ennek a problémának hatalmas gazdasági költsége és lesújtó egészségügyi, biztonsági és termelékenységi hatása van. A problémának az oktatással, szabályozással vagy valamilyen más kezdeményezéssel történő megoldásának lényeges gazdasági és egészségügyi jelentősége is lehet – olvasható az Arsratio.hu írásában.