Oldalletöltések száma: 8450397
2019. március 23. szombat 06:00,
Emőke napja van.

Csípje meg magát, hogy megtudja, kell-e még innia

turgor youtube comKülönösen nyaranta sokan hanyagolják el a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelét, ivását, pedig a dehidratáltság, a vízhiányos állapot sok baj okozója lehet. De vajon mennyi a megfelelő mennyiségű víz, folyadék, amennyit el kell fogyasztani?

   A Medlineplus.gov című portál írása szerint a bőr képes megváltoztatni az alakját és visszatérni a normális szintre. Ezen alapszik egy egyszerű, mindenki által bármikor elvégezhető teszt arra, elegendő folyadékot ivott-e aznap. Ehhez a bőr turgorát, a bőr alatti kötőszövet és zsírszövet rugalmasságát kell ellenőriznünk.

   A bőr turgora a folyadékvesztés (dehidratáció) jele. Folyadékvesztést sok minden okozhat, például az izzadás nagy melegben, munka, sport hatására, a hasmenés, hányás, vagy láz. Ilyenkor, ha közben nem isznak elegendő mennyiségű vizet – különösen a csecsemők, kisgyerekek és idősek – gyorsan sok folyadékot veszíthetnek.
   Annak érdekében, hogy ellenőrizze a bőr turgorát, van egy egészen egyszerű módszer. Két újjal meg kell csippenteni az alsó karon vagy a hason a bőrt, picit felhúzni, néhány másodpercig tartani, majd elengedni.
   A normál turgorú bőr gyorsan visszahúzódik normál helyzetbe, a rossz turgorral rendelkező bőrnek időbe telik, hogy visszatérjen a normális helyzetbe. A bőr turgor hiánya mérsékelt vagy súlyos folyadékvesztésnél fordul elő. Enyhe kiszáradás akkor jelentkezik, ha a testtömeg 5% -al csökken, mérsékelt a dehidráció 10% -os veszteségnél és súlyos 15%-nyi, vagy nagyobb testsúlyveszteségnél.
   Idősebbeknél becsaphatja az ember önvizsgálatát, ha a végtagban ödéma (viznyő) van, ez ugyanis olyan állapot, amikor a folyadék felszaporodik a szövetekben és duzzanatot okoz. Ilyenkor a bőr rendkívül nehézzé válik – írta a Medlineplus.gov.