Oldalletöltések száma: 6478746
2018. május 22. kedd 00:27,
Júlia és Rita napja van.

Nekünk undorító, a kutyánknak lehet, hogy csemege

kutya urulekevo doggynewsdaily comNagy valószínűséggel minden kutyás gazda látta már, hogy kedvence ürüléket eszik. Nyilvánvalóan a higiéniához szokott, kulturáltan viselkedő ember számára mindez visszataszító, sőt undorító, mégis kutyáink cseppet sem az illetlenség elkövetésének szándékával teszik mindezt.

   Azon túl, hogy a kutya leheletét az ürülékevés elviselhetetlenné teszi, annak egészségügyi kockázatai is vannak. Az ürülék olyan baktériumokat és élősködőket tartalmazhat, amelyek nemcsak állatainkra, de a gyerekekre is veszélyt jelenthetnek – írta a Ténygyár.hu.

   Ahogy a Scientific American portálon olvasható, Benjamin Hart állatorvosi viselkedéskutató és csapata két online kérdőíves kutatást is végzett a kutyatartó gazdák körében. Az első kérdőívet kitöltő 3000 gazdának csak 16%-a számolt be rendszeres ürülékevésről, míg a második – kifejezetten erre fókuszáló – kutatás 1500 résztvevőjének több mint 90%-a. A többi kérdés alapján Hart és kollégái arra számítottak, hogy a kutya életkora, fajtája, tanultsága, viselkedésbeli problémái összefüggést mutatnak a koprofágiával (ürülékevés). Azonban sem ezek, sem az étrendbeli különbségek nem bizonyultak mérvadónak. Az eddigi elméletek, amelyek egy része a diétához, az ivarossághoz vagy a viselkedési zavarokhoz kötötték az ürülék elfogyasztására irányuló hajlamot, nem nyertek igazolást.
    De másfajta tényezők is közrejátszhatnak az ember számára undorító szokásban. Az ürülékfogyasztást valószínűsíti, ha több kutya él együtt, e mögött állhatnak társas, akár tanult elemek, vagy egyszerűen csak az, hogy a több ürülék nagyobb étvágyhoz vezet. Némely kutyánál feltételezhetően az unalom húzódik meg a foglalatosság hátterében, azok a kutyák pedig, akik egyébként is inkább habzsolnak, szintén inkább lesznek ürülékfogyasztók, mint majszolgató, válogatós társaik.
   Hart és kollégái végül azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy a viselkedésmód az ősöktől ered. A farkas falkák a környezetük rendben tartása érdekében szokhattak rá a tisztogatásnak erre a módjára, vagy felismerték azt, hogy az emberi ürülék értékes tápanyagforrás lehet.
   Ha nem szeretnénk, hogy a kutyánk ilyen kétes forrásokból táplálkozzon, kifizetődő megjutalmazni a nemfogyasztást. A másik teendő, hogy akár eszi, akár nem, szedjük össze kutyánk után azt, ami elhullajtott – írta a Ténygyár.hu.