Oldalletöltések száma: 6478754
2018. május 22. kedd 00:28,
Júlia és Rita napja van.

Nyelvtisztítással a rossz szájszag ellen

nyelvkaparo yummylooks comVannak ügyek, amelyeket nemigen szeretünk megbeszélni embertársainkkal, pedig lenne mondanivalónk. Ilyen például az, amikor egyik-másik családtagunk, munkatársunk, barátunk bizalmasan közel hajolva hozzánk közöl valamit, miközben a szájszaga alig elviselhető számunkra.

   A rossz szájhigiénia sokszor kellemetlen lehelettel jár, a szájszag pedig rossz hatással van az önértékelésre és rányomja bélyegét a szociális kapcsolatokra is. A rossz lehelet megszüntetéséhez, illetve kialakulásának elkerüléséhez nem elegendő a rendszeres fogmosás – írta a Webbeteg.hu.

   A kellemetlen szag forrása nemritkán a nyelv. A nyelv rendszeres tisztítása hozzátartozik a szájhigiéniához, épp olyan fontos, mint az alapos fogmosás és a fogköztisztítás.
   Nyelvünk felszíne egyenetlen, és ennek fontos szerepe van a táplálék feldolgozásában. Ez azonban megkönnyíti a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek rajta, a mikroorganizmusok az apró ételdarabkákat fogyasztják, és anyagcseretermékeik okozzák a kellemetlen szagot. Ráadásul ezek az apró élőlények felelősek a foglepedék és a fogszuvasodás kialakulásáért is. Ha megtelepedtek a nyelven, könnyűszerrel ellephetik a fogakat és a fogínyt is. Szakértők szerint a szájszaggal küzdő páciensek felének problémája megszüntethető lenne a nyelv rendszeres tisztításával.
   A nyelv tisztítása tehát teljesen magától értetődő kellene, hogy legyen mindenki számára. Elsősorban a nyelv hátsó részére kell nagy figyelmet fordítani, naponta kétszer óvatosan puha fejű fogkefével vagy speciálisan erre a célra kialakított nyelvtisztító kefével kell megmosni a felületét. A nyelvtisztítás közben mindig hosszanti irányba mozgassuk a fogkefét, és közben legyünk óvatosak, csak finoman mossuk, és ne súroljuk. A fogkefét ne toljuk túlságosan hátra, mert öklendezést válthat ki.
   Sose szabad a nyelvtisztításra ugyanazt a fogkefét használni, mint a fogmosáshoz. Ugyanaz a fogkefe ugyanis a szájüreg egyik részéről a másikra juttatná a baktériumokat. Fogmosás után ajánlott antibakteriális szájvízzel öblögetni. Ez gondoskodik a tisztaság érzéséről és a friss leheletről – írta a Webbeteg.hu.
   Itt jegyezzük meg, hogy a kereskedelemben kapható olyan fogkefe is, amely nyelvtisztító felülettel van ellátva, illetve olyan nyelvkaparó eszköz is, amely idehaza még meglehetősen ismeretlen, de az interneten már sokfelé árulják, Ez leginkább egy gyümölcshámozóhoz hasonlítható, a száj méretének és a nyelv érzékenységének megfelelően kialakítva.