Oldalletöltések száma: 6478751
2018. május 22. kedd 00:28,
Júlia és Rita napja van.

A vegán életmód nem megoldás a klímaváltozás ellen

tehen farmVannak nemzetek, amelyek tagjai rengeteg marha- és birkahúst esznek. Egyes vélemények szerint vissza kellene fognia az emberiségnek a húsevést, ha nem akar megfőni a klímaváltozás okozta hőségben.

   Nem mentené meg a világot, ha az emberek milliárdjai felhagynának a húsevéssel – számolták ki kutatók. A számítások szerint ugyanis a húsfogyasztás, helyesebben az állattenyésztés és feldolgozás tehető felelőssé a klímaváltozást okozó teljes üvegházhatású gázkibocsátás majdnem ötödéért – írta a Család.hu.

   A vegetáriánus étrend kifejezetten jó hatással lehet az egyén egészségére, akkor azonban már problémák léphetnek fel, ha ezt a tömegek próbálják követni – állítják amerikai kutatók, akik azt számolták ki, milyen hatással lenne a klímaváltozást okozó gázok kibocsátására, ha az Egyesült Államok teljes lakossága lemondana a húsról. Világviszonylatban ugyanis ez adja a felmelegedésért felelőssé tehető gázok kibocsátásának 12-20 százalékát, Amerikában viszont a hústermelés kiesésével ezek az anyagok 28 százalékkal esnének vissza az Independent által is idézett számítások szerint.
   A helyzet mégsem lenne túlságosan rózsás, még akkor sem, ha a haszonállatok eltűnése miatt 23 százalékkal növekedne az előállított növények mennyisége, pusztán azért, mert nem kellene takarmányként felhasználni azokat. Így több eleség maradna a világon élő sok milliárd embernek, akinek ráadásul javulna a szénhidrát, réz és magnézium ellátottsága az elfogyasztott élelmiszereken keresztül. Sőt, az igényeknél nagyobb mennyiségben állnának rendelkezésre ezek az anyagok a táplálékban.
   A túltermelés nem minden szükséges ásványi anyag és nyomelem esetében valósulna meg. Éppen ellenkezőleg, a jelentős részben a húsokból és húskészítményekből bevitt anyagok hiánya hamar jelentkezne, mert az emberiség nem tudna annyi zöldséget megenni, hogy a szükségletét tökéletesen ki tudja elégíteni. Kalciumból, A-, D- és B12-vitaminból például a kelleténél kevesebb jutna, illetve különböző zsírsavakból is problémás lenne az emberek ellátása.
   Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint az emberi szervezet igénye naponta 20 gramm állati fehérje, amely éves szinten 33 kilogramm húsból vihető be. Hús helyett 45 kilogramm hal, vagy 60 kilogramm tojás, esetleg 230 kilogramm tej elfogyasztásával teljesíthető a minimális szint, aminek a kitermelése szintén komoly környezetterhelést okoz.
   A brit lapban idézett kutatás arra jutott, a pótlás miatt mindössze 2,6 százalékkal lehetne csökkenteni az Egyesült Államok globális felmelegedést okozó gázkibocsátását, ha a lakosság teljes egésze áttérne a vegetáriánus étrendre – írta a Család.hu.