Oldalletöltések száma: 6478764
2018. május 22. kedd 00:29,
Júlia és Rita napja van.

Nehéz eltalálni, mit együnk, hogy ne legyünk betegek

csirke sparga facebook comMind több élelmiszerünkről derül ki, hogy rendszeres fogyasztásuk káros az egészségünkre. Az ember két dolgot is tehet ez ellen: vagy nem olvassa el az ilyen írásokat, vagy csökkenti a veszélyesnek tűnő, ám kedvelt eledelek elfogyasztott mennyiségét. Persze meglehet, egy következő tanulmány éppen az ellenkezőjét mutatja majd ki.

   A spárgában, a szárnyasokban és egyéb élelmiszerekben is megtalálható aszparagin nevű aminosav csökkentése, illetve blokkolása jelentősen megnehezítette a melldaganatok áttétképződését egereken végzett kísérletekben – számoltak be a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban.

   Az aszparagint a szervezet is képes előállítani, de jelentősebb mennyiségben megtalálható a nevét adó spárgában (Asparagus officinalis), burgonyában, hüvelyesekben, dióban, szójában a teljes kiőrlésű lisztben, valamint a tejtermékekben, a húsban és a tojásban.
   A Cancer Research UK brit rákkutató intézet cambridge-i munkatársai a mellrák egy agresszív formáját vizsgálták egereken. Normális esetben a rágcsálók néhány héten belül meghalnak, ahogy a tumor szétterjed a szervezetükben. Amikor azonban az egerek alacsony aszparagintartalmú étrendet kaptak, vagy gyógyszerekkel blokkolták a szervezetükben az aminosavat, akkor a daganatnak már „nehezére esett” a szétterjedés.
   Egy primer, vagyis elsődleges daganat ritkán halálos kimenetelű. A rosszindulatú daganatok egyik jellemző tulajdonsága azonban, hogy a növekedésük során egyes sejtjeik az eredeti helyükről elszabadulva a vér és a nyirokkeringés útján a szervezet távolabbi részeire sodródnak, és másodlagos daganatokat, áttéteket képeznek.
   A kutatók úgy vélik, hogy az aszparaginnak ebben a folyamatban, vagyis a rák terjedésében (metasztázis) van fontos szerepe. A spárga és egyéb aszparagintartalmú élelmiszerek kedvelőinek megnyugtatására azonban elmondták, hogy az eredményeiket még emberek bevonásával végzett tanulmányokkal is alá kell támasztani, illetve az aszparagint amúgy is nagyon nehezen lehetne kiiktatni az étrendből. A tudósok szerint hosszú távon az lehet a megoldás, hogy a páciensek tápanyagokban gazdag, de aszparagintól mentes speciális italokat kapnak.
   Delyth Morgan a Breast Cancer Now nevű szervezet vezetője óva int mindenkit attól, hogy a tanulmány hatására drasztikus változtatásokat hajtson végre az étrendjében anélkül, hogy előtte konzultálna az orvosával – írta az MTI.