Oldalletöltések száma: 6478779
2018. május 22. kedd 00:30,
Júlia és Rita napja van.

Szép kilátások, egyre több betegséggel kell majd együtt élni

oreg nepesseg aol comA megnövekedett átlagéletkor nyilvánvalóan olyan nemkívánatos hatásokkal is együtt járhat, mint a beteg emberek számának növekedése. Az is kétségtelen, hogy a betegségek elsősorban az idősebbeket sújtják. E korosztály számára igen rossz előrejelzés, hogy mind több kórral kell majd együtt élniük.

   Egy új tanulmány szerint 2015 és 2035 között kétszeresére nőhet a négy vagy több betegségben szenvedő idős emberek száma. Ezeknek az embereknek a harmadánál lesz jelen a demencia, depresszió vagy valamilyen gondolkodásbeli probléma – írta az Arsratio.hu az Academic.oup.com cikke nyomán.

   A Newcastle Egyetem Öregedés Intézetének kutatócsapata felfedezte, hogy az elkövetkező 20 évben jelentősen megnőhet azoknak az embereknek a száma, akik több betegségben is szenvednek. A betegségek közül a legnagyobb növekedést a rák és a cukorbetegség éri majd el, amellyel a rák és az ízületi gyulladások lesznek a legelterjedtebb betegségek az öregek körében. A 85 év feletti korcsoportban 2035-re a demenciát és a depressziót leszámítva, minden betegség előfordulása több mint kétszeresére nőhet.
   A kutatás keretében a kutatók létrehozták a Populáció Öregedésének és Ellátásának Szimulációja (PACSim) modelljét. A négy vagy annál több betegségben szenvedők száma főleg azért emelkedhet drasztikusan, mert a 85 év felettiek száma is emelkedni fog. Ami ennél aggasztóbb viszont, hogy a szimulációk szerint már a 65-74 éves korosztálynál is nagy esély van arra, hogy két vagy három betegség legyen jelen a mai állapotokhoz viszonyítva, ez pedig főleg a nagyobb elhízottságból és a kevesebb fizikai aktivitásból adódó faktorok növekedése miatt lehetséges.
   A több betegségben szenvedőknél valószínűleg nő majd a kórházi kezelések gyakoriság és hossza is, amivel még nagyobb terheket rónak az amúgy is leterhelt közegészségügyi rendszerekre. A kutatók azt is kiemelik, hogy mivel a jelenlegi rendszer általánosan egyszerre csak egy betegség kezelésére fókuszál, ezért a több betegségben szenvedők hatékony ellátása új kezelések kifejlesztését igényelheti és a kormányoknak érdemes lehet fontolóra venni a betegségek kockázatát emelő tényezők valamilyen formában történő megelőzését – írta az Arsratio.hu.