Oldalletöltések száma: 6351770
2018. április 26. csütörtök 05:48,
Ervin napja van.

Herebántalmak, nemzésképtelenség: bűnös lehet a nyereg orra

kerekpar nyereg

Sokszor felmerült már a gyanúja annak, hogy a kerékpáros sportolók, vagy azok a férfiak, akik munkaidejük nagy részét kerékpáron töltik, nemzésképtelenné válnak. Az Egyesült Államokban például orvosi vizsgálattal bizonyították, hogy a biciklis rendőrök körében jelentősen csökkennek a herebántalmak, ha a nem a hagyományos nyergen ülve dolgozzák le munkaidejüket.

   Egy új tanulmány szerint a kerékpározás nem károsítja a férfiak szexuális egészségét: Legalábbis ez derült ki, amikor futók, úszók és kerékpárosok adatait hasonlították össze. A tanulmányt a Journal of Urology tette közzé.

A bevezetőben említett, régebb óta sejthető összefüggést a San Diego-i kórház szexuális zavarokkal foglakozó osztályán erősítették meg konkrét adatokra alapozott kutatással, mintegy két évtizeddel ezelőtt. Az adatokat 90, az USA különböző városaiban dolgozó rendőr szolgáltatta, akik fél évig hagyományos, majd újabb fél évig orr nélküli kerékpárülésen teljesítettek szolgálatot. Az eredmény szerint a tompa, a láb közé csak kissé, vagy egyáltalán nem benyúló nyereg miatt kisebb a heréket és a pénisz környékét érő nyomás.
   A statisztika szerint a második hat hónap alatt 27-ról 82 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik a munka, tehát a folyamatos kerekezést követően is megúszták a napot a genitális területek zsibbadása és erekciós problémák nélkül.
   Az MTI által tegnap közzétett hír szerint a legújabb kutatás eredményei ellentmondanak a korábbi tanulmányoknak, amelyek szerint a kerékpározás negatívan hat a férfiak szexuális és húgyúti egészségére – írta a BBC hírportálja. A kutatók szerint az előnyök számosabbak a hátrányoknál, a kerékpáros munkába járás például felére csökkenti a rák kockázatát.
   A kutatók 2774 brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi kerékpáros, valamint 539 úszó és 789 futó adatait vizsgálták meg kérdőívek alapján, melyekben szexuális és húgyúti egészségükről számoltak be. A három csoport egészségi állapota a két területen nem mutatott jelentős különbségeket, bár néhány biciklis hajlamosabb volt a húgycsőszűkületre.
   Nem volt számottevő különbség a szabadidős és nagy intenzitással edző – két évnél régebb óta, több mint heti háromszor, több mint napi 40 kilométert tekerő – kerékpárosok között.
   A frissen közölt tanulmány szerzői szerint a korábbi kutatásokban nem voltak kontrollcsoportok, amelyek adataival összevetették volna a kerékpárosokét, valamint a résztvevők létszáma is kicsi volt. Azt is megállapították, hogy a kerékpárosoknak statisztikailag jelentősen magasabb volt az esélye a nemi szerv zsibbadására, ám ha a biciklin töltött idő több mint 20 százalékában állnak – vagy teszi a Vétó hozzá az amerikai tapasztalatokat, vagyis, ha tompa orrú nyergen ülnek –, a kockázat jelentősen csökken.
   A kutatók a jövőben azokat szeretnék megvizsgálni, akik több ilyen zsibbadásról számoltak be, hogy megtudják, vajon a probléma későbbi egészségügyi gondok előfutára lehet-e.