Oldalletöltések száma: 6351818
2018. április 26. csütörtök 05:51,
Ervin napja van.

Már az első szál cigaretta állandó dohányossá tehet

cigarettazas usnews comAz, hogy a dohányzás erősen veszélyezteti az egészséget és súlyos betegségekhez, idő előtti elhalálozáshoz vezethet ma már mindenki előtt nyilvánvaló. Persze a nyilvánvalót is el kell fogadni, de tagadni is lehet. Attól persze még a dohányfüst háborítatlanul szedi tovább áldozatait.

   Óriási a felelősségük azoknak, akik jópofaságból, kedveskedésből, vagy bármilyen más szándékkal cigarettát adnak valakinek a szájába. Ugyanis az első cigarettát elszívók kétharmada naponta rá fog gyújtani, ha csak ideiglenesen is – állapította meg egy új tanulmány.

   Brit, amerikai, ausztrál és új-zélandi adatok elemzésével azt találták a kutatók, hogy az emberek 60.3 százaléka kipróbálta a dohányzást, közülük 68,9 százalékra becsülték azok arányát, akiknél napi szokássá vált a cigarettázás – olvasható a BBC híroldalán.
   A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a cigaretta jelentős vonzerővel hat a fogyasztóra már egyetlen alkalom után is. A Nicotine and Tobacco Research című szaklapban közölt metaanalízis eredményei 2000 és 2016 között végzett felméréseken alapulnak, ezekben mintegy 215 ezer résztvevőt kérdeztek meg.
   A londoni Queen Mary Egyetem kutatója, Peter Hajek elmondta, ez az első alkalom, hogy ilyen nagy létszámú elemzésben dokumentálták a kipróbálás és a rendszeres dohányzás közötti összefüggést. A tudós úgy vélte, hogy döbbenetesen magas a rászokók aránya. Ez az eredmény segít rávilágítani, milyen fontos, hogy mindenekelőtt dohányzás kipróbálást előzzük meg – olvasható a BBC írásában.