Oldalletöltések száma: 10637083
2020. február 25. kedd 15:59,
Géza napja van.

Itt az ideje elfelejteni a szundigombot

alvas szundi gomb nypost comA modern ébresztőórákon, nem is beszélve az okostelefonokról, már mindegyikben megtalálható a szundigomb, amellyel a reggelente nehezen ébredő ember újabb néhány percre visszazuhanhat a pihentető alvásba. De, mint kiderült, ennek a használata sokkal többet árt, mint amennyi jót tesz.

   A szakemberek szerint a visszaalvásnak kifejezetten rossz hatása lehet az egészségünkre, és nemhogy kipihennénk magunkat ezekben a lopott pillanatokban, hanem még fáradtabban, kimerültebben kelünk fel. Az okokról a Házipatika.com írt.

   A jelenség oka elsősorban abban kereshető, hogy az állandó ébresztés-visszaalvás megzavarja az alvási ciklusunkat, nem tudunk elég mélyen visszaaludni, hiszen mire elérnénk a pihentető, mélyalvási szakaszt, már meg is szólal újra az ébresztőóra, amely ráadásul egyébként is megzavarhatja a pihentető alvási ciklust, hiszen nagyon gyakran nem akkor ébreszt minket, amikor éppen felületesebben alszunk és könnyebb lenne az ébredés, hanem akkor, amikor arra szükség van. Az ébredést gyakran furcsa félálom-állapot követi, és ha visszaalszunk, akkor szükségtelenül sokáig lebeghetünk ebben az állapotban. Vagyis, sem az alvásunk, sem pedig az ébredésünk nem lesz elég hatékony.
   Mindennek pedig súlyos következményei is lehetnek. Az alvászavarok hatással vannak például a memóriánkra, a kognitív, koncentrációs és tanulási képességeinkre. Az alvászavaroknak emellett hosszú távú hatásai is lehetnek az egészségünkre, több kutatás is bizonyította, hogy a túl kevésalvás vagy a gyakori ébredések növelik a krónikus gyulladásos betegségek kialakulásának esélyét, a diabétesz, a magas vérnyomás, az elhízás rizikóját, rontják a szervezet öngyógyító képességeit és az immunrendszerünk hatékonyságát. Aki keveset alszik, gyakrabban lesz beteg és nehezebben is gyógyul ki a betegségekből.
   A pihentető alvás eléréséhez igyekezzünk kell mindennap ugyanakkor lefeküdni és felkelni, ez az elején nehéznek tűnhet, de viszonylag hamar hozzászokik a szervezetünk, és ez a későbbiekben megkönnyítheti az elalvást, illetve az ébredést. Ha tehetjük, tegyünk szert olyan ébresztőórára, amely csipogás vagy csörgés helyett a fény erejével ébreszt, mert ezek az órák úgy működnek, hogy a beállított időpont előtt nagyjából fél órával fokozatosan elkezdenek világítani, így a hajnali napfényt utánozzák. Ezek a lámpák kíméletesebb ébredést tesznek lehetővé javasolta a Házipatika.com