Oldalletöltések száma: 10637126
2020. február 25. kedd 17:11,
Géza napja van.

Vannak nagyon korán ébredő emberek, de ez korántsem jó nekik

alvastipusok chronobiology comAz embereket nagyjából két csoportra lehet osztani. Egyik csoport, a bagoly típusúak tagjai jól bírják a későn fekvést, de alig tudnak reggel felébredni, a másik csoportba tartozók, a pacsirták pedig már koraeste álmosak, de nagyon korán, frissen tettre készen ébrednek fel. Ez utóbbiak között vannak, akinél ez már kóros mértéket is ölt.

   A Sleep tudományos folyóiratban megjelent, az UC San Francisco vezetésével készített tanulmány szerint az úgynevezett előrehozott alvásfázis szindróma háromszáz felnőttből legalább egyet érint, írja az Origo.hu.

   Az előrehozott alvásfázis (Advanced sleep phase) azt jelenti, hogy a test órája, vagy a cirkadián ritmus egy-kettő órával korábban működik, mint a legtöbb embernél, az alváshormon melatonin idő előtti felszabadulásával és a testhőmérséklet változásával jár.
   A szindróma esetén az elalvási idő legalább két órával korában jelentkezik a szokásosnál, ahogy a felébredési idő is. Az előrehozott alvásfázis szindrómára jellemző aluszékonyság általában kora délután kezdődik, majd egy rövidebb-hosszabb alvást követően az érintettek túl korán felébredve, már nem képesek visszaaludni. Ez az alvászavar az idősebb felnőttek körében elterjedtebb, de a szorongással, depresszióval küzdő emberek is tapasztalhatják.
   A Utah Egyetem és a Wisconsin Egyetem kutatói most egy alvási rendellenességekkel foglalkozó klinikán elemezték ki 2 422 páciens, 9 évre vonatkozó adatait, akiknek nem jár jól a biológiai órájuk, tehát cirkadián ritmuszavarral élnek. A kutatásba bevont páciensek a velük készített interjúk során elismerték, hogy legalább egy olyan rokonuk van, akit hasonló szindrómával diagnosztizáltak.
   A korábbi kutatások alapján a tudósok még úgy gondolták, hogy emberek mintegy 0, 3 százaléka valódi hajnali pacsirta, azaz az átlagosnál jóval korábban felébred, illetve lefekszik, de a most publikált tanulmány arra világított rá, hogy a jelenség jóval gyakoribb lehet, mint azt korábban a kutatók hitték – írta az Origo.hu.