Oldalletöltések száma: 10637092
2020. február 25. kedd 16:10,
Géza napja van.

A halolaj sokat segít, az omega-3 kapszula már kevesebbet

halolaj heartfoundation org auAlig több mint egy évvel ezelőtt egy nagyszabású kutatás adatai láttak napvilágot és ennek híre sokakat lesújtott, mert kiderült, nem védik a szívet az omega-3 zsírsavas étrend-kiegészítők. Most tovább romlott az omega-3 presztízse.

   Nem előzhető meg az agyműködés romlása a halolajos, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel egy hosszú távú, nagy szabású amerikai kutatás szerint – írta a Napidoktor.hu.

   Az öt éven át tartó klinikai vizsgálatban csaknem négyezer idős ember vett részt. A munkát finanszírozó amerikai Országos Egészségügyi Intézet szerint a kutatás a maga nemében az egyik legnagyobb léptékű és leghosszabb idejű projekt volt. Ahogy Emily Chew, a Journal of Medical Asociation aktuális számában megjelent tanulmány szerzője, az amerikai Országos Szemészeti Intézet társigazgatója írta, az elterjedt nézetekkel ellentétben vizsgálatuk nem állapította meg, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők rendelkezhetnek olyan tulajdonsággal, amely megállíthatja az agyműködés romlását.
   A halolaj gazdag omega-3 zsírsavakban, és kimutatták, hogy a rendszeresen lazacot, tonhalat, laposhalat fogyasztók látása, szíve és agya egészségesebb, mint azoké, akik sosem esznek effélét. A halolaj tartalmú gélkapszula azonban nem rendelkezik ugyanezekkel az előnyökkel. Egy 2011-es vizsgálat kimutatta, hogy a vény nélkül kapható, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők nem javítják az idős, szívbeteg páciensek agyának egészségi állapotát.
   Az új vizsgálatot az úgynevezett makuladegeneráció okozta időskori látásromlásban szenvedő betegekkel végezték. Az átlagosan 72 éves résztvevők 58 százaléka volt nő. Véletlenszerűen választották ki azokat, akik hatóanyag nélküli szert, azaz placebót kaptak, a többiek kétféle, omega-3 zsírsavat tartalmazó gélt szedtek.
   Memória- és más, a kognitív (megismerésen alapuló) működést vizsgáló teszteket végeztettek el velük a kutatás elején, ezeket megismételték kettő, majd négy év elteltével. A placebót és az omega-3-tartalmú gélt szedők eredményei nem voltak eltérőek – mondta a kutatás vezetője, amelyről a Napidoktor.hu írt.