Oldalletöltések száma: 10637072
2020. február 25. kedd 15:41,
Géza napja van.

A legmelegebb június után az idei volt a legforróbb július is

erdotuz sziberiai themoscowtimes comVannak magukat megrögzötten tartó elméletek, annak ellenére, hogy a tények nagyon is mást mondanak. Sokaknak nehéz elmagyarázni a 21. század második évtizedének végén is, hogy a Föld nem lapos, a Holdra 50 éve valóban leszálltak az űrhajósok és hogy olyan klímaváltozás, felmelegedés megy végbe, amely nemsokára élhetetlenné teszi a planétánkat.

   A feljegyzések 1880-as kezdete óta a legmelegebb hónap lehet az idei július a Földön az előzetes adatok szerint, ráadásul egy, a júniusi hőmérsékleti rekordokat megdöntő hónap után – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

   A WMO a hónap első 29 napjának adatai alapján jutott arra a következtetésre, hogy az idei július legalább ugyanolyan meleg lesz, mint az eddigi legmelegebb hasonló hónap, 2016 júliusa, vagy kicsivel talán még annál is melegebb. Három éve július hónap globális középhőmérséklete 0,87 Celsius fokkal haladta meg a 20. század átlagát, a 15,8 fokot. A WMO szerint az idei magas júliusi hőmérséklet azért is figyelemre méltó, mert idén nem jelentkezett a melegedést okozó csendes-óceáni meteorológiai jelenség, az El Nino, amely 2016-ban közrejátszott a hőmérsékleti rekord létrejöttében. Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főigazgatója szerint ez a július átírta a klímatörténelmet, új hőmérsékleti rekordok születtek helyi, országos és globális szinten.
   A kiemelkedő hőséget drámai jégolvadás jelensége kísérte Grönlandon, az Északi-sark körüli területeken és az európai gleccsereknél. Soha nem látott erdőtűz pusztít az Arktiszon két egymást követő hónapban, elpusztítva a régi erdőket, amelyek eddig megkötöttek széndioxidot. A környezeti katasztrófa most iszonyatos mennyiségű széndioxidot juttat a légkörbe. Taalas felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem sci-fi, ez a klímaváltozás realitása és még rosszabb lesz a jövőben, ha nem teszünk sürgősen valamit – írta az Euronews.com.