Oldalletöltések száma: 10408231
2019. október 20. vasárnap 21:56,
Vendel és Irén napja van.

Már ez sem különleges: óvodások magas vérnyomással

gyerek kover thesun co ukSzakítanunk kell azzal a szemlélettel, hogy egyes megbetegedések leginkább a kor előrehaladtával jelentkezhetnek csak az embereknél. A modern életvitel miatt mind több, korábban főleg csak időseknél tapasztalható megbetegedés is érinti már a fiatalokat, sőt akár a gyerekeket is.

   A túlsúlyosság, elhízottság veszélyeire hívja vel a figyelmet az a tanulmány, amely ennek az állapotnak a gyerekekre gyakorolt hatását vizsgálta. 1796 gyereket vizsgáltak meg a Madridi Autonóm Egyetem tudósai Inaki Galán vezetésével, mégpedig először négy, majd hatéves korukban. A tapasztalatokról a Hvg.hu számolt be.

   A tanulmány a European Journal of Preventive Cardiology című szaklap friss számában jelent meg. A folyóiratot kiadó Európai Kardiológiai Társaság közleménye szerint kevés gyermekorvos véli úgy, hogy a túlsúly és az elhízás következményei már egész kis korban is jelentkeznek. A tanulmány azonban azt mutatja, hogy tévednek és véleményük akadályozza a probléma megelőzését és kezelését.
   Galán és kollégái a madridi régióban élő gyerekeket vizsgálták. Megmérték a magasságukat, súlyukat, a haskörfogatukat és a vérnyomásukat négyévesen, feljegyezték a nemüket, édesanyjuk létkörülményeit, majd a vizsgálatot két évvel később megismételték. Az adatok elemzése többek között azt mutatta meg, hogy annak a gyereknek, aki négy- és hatévesen túlsúlyos vagy elhízott volt, két- vagy háromszor nagyobb eséllyel volt magas a vérnyomása, mint normális súlyú kortársainak. Azoknak a gyerekeknek viszont, akik négyévesen túlsúlyosak voltak, de hatévesen már normál súlyúak, hasonló volt a vérnyomása, mint azoknak, akiknél mindkét életkorban átlagos testtömeget mértek.
   Eero Haapala, a finn Jyväskyläi Egyetem kutatója a tanulmányhoz fűzött kommentárjában írta, hogy a magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője. A kutató három dolgot tanácsol a kockázat csökkentésére: az elegendő mozgást, az egészséges étrendet és a dohányzás kerülését. Az első két tanács a gyereknél is fontos – derül ki a Hvg.hu cikkéből