Oldalletöltések száma: 10408160
2019. október 20. vasárnap 20:51,
Vendel és Irén napja van.

Telente elpusztulnak, de újra betelepülnek és csípnek, betegséget terjesztenek

tigrisszunyog ecdc europa euTöbbévnyi viszonylagos békesség után idén igencsak belekóstolhatunk abba, hogy milyen az, ha szúnyoghadak tömegével kell együtt élnünk. A vérszívó rovarok igencsak kellemetlenné teszik a nyári időtöltést, pedig a nagyobb rossz, a súlyos betegségeket terjesztő bevándorló csípős fajokkal még csak mostantól kell majd számolnunk.

   A melegebb időjárás miatt telepednek meg új csípőszúnyog fajok Európában. A fertőző betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog ugyanakkor még nem alkot stabil populációt Magyarországon – mondta Soltész Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa az állami hírtévében, kedden.

   A kutató közölte: a zebraszúnyognak is hívott ázsiai tigrisszúnyogot kizárólag a nyári időszakban található meg Magyarországon, a hideg teleket nem éli túl. Ebből arra következtetnek, hogy állománya mindig újra betelepül. Ahhoz, hogy komolyabb kórokozókat is terjeszteni tudjon, stabil populációra lenne szüksége – hangsúlyozta Soltész Zoltán, aki szerint teljes szúnyogpopulációkat egészen kiirtani nem lehet, csak azok gyérítése lehetséges.
   A védekezés módjai között mechanikai, kémiai és biológiai módszereket is említett a kutató, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes azokat a házkörüli helyeket ellenőrizni, ahol megrekedhet a csapadék, mert abban a szúnyogok már igen csekély mennyiségű víz esetén is képesek szaporodni.