Oldalletöltések száma: 7409770
2018. október 16. kedd 10:15,
Gál napja van.

Sok mindenre vagyunk érzékenyek, okolhatjuk értük a frontokat

fejfajas napidoktor huNagyon sokan érzik meg az időjárás változását és ez a legtöbb esetben nem kellemes számukra. Vannak hideg- és melegfrontérzékenyek, akik tompasággal, fejfájással, vagy egyéb testi panaszokkal reagálnak a változásokra.

   Magyarországon igen gyakoriak a frontok, amikor a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma, a szélsebesség és a légnyomás rövid idő alatt markánsan megváltozik. A melegre érzékenyeknél a front érkezése előtt 1-2 órával jelentkeznek a tüneteket, a hidegre érzékenyek viszont a front átvonulása után szenvednek – olvasható a Napidoktor.hu összeállításában.

Bővebben...

Szeretjük a húsukat, tejüket, de rontják a levegőt, megváltoztatják a klímát

tehenek hatulrol kimballstock comMár csak a teljességgel tájékozatlanok és az egyéni pillanatnyi érdekeiket szem előtt tartó politikusok tagadják a klímaváltozás tényét, amely miatt az elmúlt alig ötven évben megnégyszereződött a természeti katasztrófák száma és rossz irányt vett az időjárás is. E változás egyik jelentős okozója a szarvasmarha.

   Amióta kutatási adatok bizonyították, hogy a szarvasmarhák gáztermelése és kibocsátása, azaz a böfögésük és szellentésük negatív hatással van a globális klímára, a kutatók nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy olyan takarmányokat fejlesszenek ki, amelyek az állatok anyagcseréjét alakítja át és a gáztermelést csökkenti. Korábban már írtunk a moszattakarmányról, az Agrárszektor.hu most egy újabb kísérletről számolt be.

Bővebben...

A vérnyomást még egészségesen is ajánlatos időnként ellenőriztetni

vernyomasmeresA vérnyomásmérő ma már nagyon sok háztartásban a mindennapi eszközök sorába tartozik. Vannak emberek, akik, ha kell, ha nem, naponta mérik a vérnyomásukat, gondosan feljegyzik a kapott adatokat, mások meg évekig nem is találkoznak vérnyomásmérővel, nem mennek orvoshoz ellenőrzésre. De vajon mikor és hányszor kell vérnyomást mérni?

   A vérnyomás rendszeres mérése minden 40 év fölötti ember számára ajánlott, sokszor már korábban is. Aki egészséges és korábban normális volt a vérnyomása, évente akkor is méresse meg vérnyomását és ehhez orvoshoz sem kell menni, ezt ma már számos patikában is elvégzik – javasolta a Webbeteg.hu.

Bővebben...

Kényelmi szempontok vezérlik a császármetszések zömét

csaszarmetszes babymed comA szülés egyike a természet csodáinak, hiszen minden egyes gyerekkel új élet, egy új lehetőség is születik. A szülés fájdalmas és veszélyes, sőt egykor igazán életveszélyes művelet volt, de szerencsére ma már kicsi az egészségügyi kockázata. Ennek ellenére sok kismama választja a hagyományos módon szülés helyett a korábban csak életmentéskor alkalmazott császármetszést.

   Majdnem duplájára, 12 százalékról 21 százalékra nőtt a császármetszések aránya a világon 2000 és 2015 között – állapította meg egy friss kutatás. Az életmentő műtét a szegény országokban sok kismamának nem áll rendelkezésére, a gazdagabb országokban azonban túl gyakran alkalmazzák – írta az Euronews.com.

Bővebben...

Nem is állunk olyan rosszul, „csak” félmillió a tartósan depressziós hazánkban

depresszio everydayhealth. omSokszor halljuk embertársainktól, hogy lehangoltak, kedvetlenek, unják a dolgaikat, nem érdekli őket semmi. Többnyire ez a rosszkedv másnapra elmúlik, de sokaknál tartós állapottá válik, ők a depresszióban szenvedők. Sajnos nagyon is sokan vannak.

   Az Európai Unió lakosságának 7 százaléka szenved krónikus depressziótól. Magyarországon ez az arány 4,9 százalék, de a női népesség körében már jóval több, 6,5 százalékos a betegségben szenvedők megoszlása – írta a Pénzcentrum.hu az Eurostat adatai alapján.

Bővebben...

D-vitamin rejtélyek, most szedjük, vagy ne szedjük?

csontrikulas activelivingcentre orgNemrégiben még a C volt a vitaminok netovábbja, aki azt szedte – és egyre nagyobb mennyiségben szedték is az emberek – úgy tudta, hogy mindent megtett az influenza, vagy éppen a rák ellen. Bár a C-vitamin nagyon fontos az ember számára, mára már sokat veszített csodatevő híréből. Helyét átvette a D-vitamin, amelyet a csontritkulástól a rákig sok minden ellen szedik az emberek.

   Nem erősítik a felnőttek csontjait a D-vitamin készítmények, és egy kutatás szerint nem is javítják a csontok ásványianyag-sűrűségét, továbbá a csonttöréseket sem lehet velük megelőzni. Sőt a szakemberek azt tanácsolják, aki eddig ilyet szedett, az hagyja abba – írta meg a Pénzcentrum.hu.

Bővebben...

Mindenevők és nincs természetes ellenségük a mindent ellepő bevándorlóknak

marvanyospoloska azsiaiAki még nem találkozott velük, örüljön, mert hamarosan ő is sorra kerül. A migránsok elleptek bennünket, nem csak gyümölcseinket, zöldségeinket eszik meg előlünk, de beköltöznek lakásainkba is és alig lehet tőlük megszabadulni. Szó szerint invázió zajlik hazánkban.

   Hazánkban 2013-ban jelentek meg az első ázsiai márványospoloska példányok, de jelenlétük csak két éve váltak elviselhetetlenné. A kiskertekben augusztustól rongálják szívogatásukkal a bogyósgyümölcsöket, a paradicsomot, a paprikát. Októbertől aztán elkezdenek behúzódni a lakóépületekbe, ezzel bosszantva a városlakókat is. Arról, hogy mit tehetünk ellenük, az Agrárszektor.hu írt.

Bővebben...

A változtatás nem biztos, hogy lemondást jelent

eves munkahelyenA fejlett társadalmakban a táplálkozás terén egy határozott vonallal elválasztható kettősség látszik. Egyik oldalon soha nem látott számú túlsúlyos, vagy éppen kövér ember van, a másikon meg az egészségtudatosság oltárán mindent feláldozó, önmagára nagyon odafigyelő ember található. De vajon a sokat evés, vagy éppen az egészségtudatos táplálkozás tesz minket boldoggá?

   Az egészségünkért tett erőfeszítések – legyen szó táplálkozásról vagy testmozgásról – hosszú távon mindenképpen pozitív hatással lesznek életünkre, a közérzetünkre. Az egészségtudatos étkezés, az életmódváltás sokunknak sokszor nem is olyan könnyű – írta a Napidoktor.hu.

Bővebben...

Többet alszunk, mint aludtak az emberek évtizedekkel ezelőtt

alvas hushhome comZaklatott életet élünk, akinek munkája van, általában korán kel és egy végighajtott nap után megfáradva nézi az esti-éjszakai filmet kedvenc csatornáján, vagy internetezik, esetleg olvas. De mindezek az alvástól vonják el az időt, vagyis – a szakemberek szerint – nem alszunk eleget.

   Mindezt most cáfolja egy kutatás. Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint nem igaz, hogy a gyorsuló világban kevesebbet alszanak az emberek, mint évtizedekkel korábban. Éppen ellenkezőleg, most majdnem háromnegyed órával több idő jut pihenésre – olvasható a Család.hu oldalon.

Bővebben...

Általában jóindulatú, de nem szép

zsirdagamat qsota comAz emberen idővel sok minden képes kinőni, szemölcstől, anyajegyen át egészen a szőrcsomókig. Némelyik bőrelváltozás csak az esztétikát rombolja, más viszont az egészségre is káros. A lipoma, vagyis a zsírdaganat egy zsírszövetből álló jóindulatú tumorféleség.

   Aki észrevesz egy csomót a teste bármelyik felületén, forduljon mielőbb orvoshoz, hogy kiderüljön a diagnózis és szükség esetén időben megfelelő kezelést kaphasson – írta a Webbeteg.hu. A lipoma a leggyakoribb kötőszöveti daganat az emberben. Ismertetője, hogy jól elkülönül a környező szövetektől és lassan növekedik.

Bővebben...