Oldalletöltések száma: 6685028
2018. június 23. szombat 23:10,
Zoltán napja van.

Lehet, hogy nemsokára génszerkesztett sertés húsát esszük majd

sertes genszerkesztett bbc co ukMiközben a világ országainak egy része – köztünk hazánk is – teljes egészében elutasítja a génmódosítást, a kutatások természetesen nem állnak le és hamarosan, ha tetszik, ha nem, együtt kell élnünk a génmódosított, vagy génszerkesztett élőlényekkel, terményekkel.

   Génszerkesztéssel tettek sertéseket ellenállóvá a világ egyik legköltségesebb állatbetegségével szemben – írta a BBC hírportálja.

Bővebben...

Évekkel élhet tovább, aki gyorsabban jár

setalo idos theodysseyonline comA magyar emberekre nem nagyon jellemző a rendszeres sportolás, meglehetősen mozgásszegény életet élünk. Fokozottan igaz mindez idősebb korban, amikor már a közeli boltba is kocsival megy, aki teheti, pedig ha más sportot nem is vállal az ember, a rendszeres gyaloglással még mindig sokat tehet az egészégéért.

   Persze az sem mindegy, hogy mennyit és milyen tempóval gyalogol az ember. A gyaloglás tempója segít megjósolni a korai szívbetegségek kialakulásának kockázatát egy ausztrál kutatás szerint – írta a Femina.hu.

Bővebben...

Terhesség alatt napi egy-két csésze kávé és kövér lehet a gyerek

terhes no kave hebabylover comA legfrissebb felmérések szerint az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott. Sajnálatosan rossz eredmény, hogy a magyar gyerekek harmada is túlsúlyos, bár hazánk ezzel „csak” az európai középmezőnybe tartozik.

   A terhesség alatti koffeinfogyasztás növeli a kora gyermekkori és az iskoláskori elhízás kialakulásának esélyét – derült ki egy új norvég kutatásból, amelyről a Házipatika.com írt.

Bővebben...

Most éppen nem tarják jó ötletnek a D-vitamint és kalciumot együtt szedni

vitamin d pixabay comA Vé többször foglalkozott már a néma járványként is emlegetett csontritkulással, amely sokkal több embert érint, mint ahányan tudnak róla. Vannak, akik megelőzésként sok kalciumot és D-vitamint szednek együtt, de mint kiderült, nem biztos, hogy ez segít a bajon,

   A kalciumot és D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők párhuzamos szedése sem csökkenti a csípőtörés és a csigolyatörés kockázatát az 50 felettiek esetében, állítja egy kínai kutatás. A 33 témába vágó kutatás eredményeit összesítő tanulmányról a Quartz cikke nyomán a Dívány.hu írt.

Bővebben...

Megszerettük a LED-világítást, de egyes állatfajok bajba kerülnek emiatt

led hatasa allatokra news usc eduAki ad a pénztárcája védelmére és a környezetet érő káros hatások csökkentésére, lecseréli otthoni világítását LED-lámpákra. Nem véletlen ez, hiszen a világító eszközök (nem izzók, mert a LED-ek nem izzanak) napról napra modernebbek, és olcsóbbak lesznek.

   Hajlamosak vagyunk elhinni azt is, hogy a korszerű világítás környezet és természetbarát is. Sajnos kiderült, hogy némely LED-lámpa fénye veszélyezteti a vadvilágot. Minderre amerikai kutatók figyelmeztetnek, akik megvizsgálták, hogyan hatnak a modern fénykibocsátó diódák egyes fajokra.

Bővebben...

Tizenhét évvel él rövidebb életet a rendszeresen dohányzó férfi

dohanyos telegraph co ukAz emberek többsége szeret élni, tart a korai elmúlástól, mégis élete során számtalan olyan tevékenységet végez önként is, amelyekkel lerövidíti a földi pályafutását. A dohányzásért a kitartó dohányosok súlyos életévekkel fizetnek.

   A Német Rákkutatási Központ adatai szerint az országban minden hetedik haláleset mögött a dohányzás áll, és ez magasabb, mint a világátlag. A cigaretta közvetlenül felelős a rákmegbetegedések ötödéért, emellett a magas vérnyomásért, a stroke-ért, a krónikus bronchitisért – írta az AFP híre alapján a Piacésprofit.hu.

Bővebben...

A Földön élő emberek száma sehol sincs az állatvilág összlétszámához

csibek agriview24 comNagyjából naponta 84 ezer ember születik a világon, míg Magyarországon 240 körüli ez a szám. De amíg az emberi születések számát viszonylag jól nyomon tudjuk követni, addig az állatvilág gyarapodását már sokkal nehezebben.

   Miközben például a veszélyeztetett Humboldt-pingvinből a két költési időszak adatait átlagolva egy napra negyven példány jut, az egyik fonálféreg fajból már 600 trillió (600 000 000 000 000 000 000) – olvasható a Qubit.hu oldalon.

Bővebben...

Világméretű kialvatlansági járvány közepén vagyunk

kialvatlanMíg a közvilágítás és általában a modern világító eszközök térhódítása előtt az emberek sokat aludtak, az ipar fejlődésével és a mind rohanóbb élettel együtt járóan folyamatosan csökken az alvásra szánt, vagy szánható idő. A kialvatlanság egy hatalmas méreteket öltő közegészségügyi probléma, világszerte minden harmadik felnőttet érinti.

   Egy új tanulmány szerint a nem megfelelő mértékű alvásnak az egészségügy mellett hatalmas gazdasági következményei is lehetnek – írta az Arsratio.hu az Academic.oup.com cikke alapján.

Bővebben...

Nem a fogyás legjobb módja a reggeli elhagyása

reggeli nelkul landellpp comSokan elégedetlenek az alakjukkal, testsúlyukkal és igyekszenek lefogyni. De a fogyás nem egy egyszerű kaland, tudatosság, kitartás és elszántság kell hozzá, ráadásul, a kívánt testsúly elérése után is fegyelmezettnek kell lenni, mert a kilók varázslatos gyorsasággal települnek vissza.

   Vannak, akik fogyni vágyásuk miatt, mások étvágytalanok olyankor, vagy a reggeli rohanás miatt nem reggeliznek, de tény, hogy tízből három magyar ember teljesen kihagyja az egyik legfontosabb főétkezést, a reggelit – írta a Napidoktor.hu.

Bővebben...

Az elhízott kutyák sokban hasonlítanak a túlsúlyos emberekhez

kutya eszikA kutya mára olyannyira közel került az emberhez, hogy számtalan tulajdonságában, viselkedési formájában is elkezdett hasonlítani hozzánk.

   Az elhízott kutyák viselkedése hasonlóságot mutat a túlsúlyos emberek egyes személyiségjegyeivel – állapították meg az ELTE Etológia tanszékének és a Padovai Egyetemnek a kutatói, akiknek közös tanulmánya szerdán jelent meg a Royal Society Open Science című folyóiratban.

Bővebben...