Oldalletöltések száma: 6351814
2018. április 26. csütörtök 05:51,
Ervin napja van.

Nincs ok pánikra, a növények nem dőlnek be a januári tavasznak

novenyek telen hp kertem blogspot huBaj lesz ebből, hallani gyakran a kizöldellt szántóföldek, rügyező bokrok, fák láttán és valószínűleg tényleg van ok az aggodalomra, mert mifelénk közel sem megszokott az a már-már tartós meleg, amely inkább jellemzi március elejét, mintsem a januárét.

   Megváltoztathatja a növények normális életritmusát, ha több hétig kitart az évszakhoz képest kimagaslóan meleg időjárás. Egyelőre azonban még nincs gond a szántóföldeken és az ültetvényeken a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint – írta az Agrárszektor.hu.

   A legtöbb gyümölcs- és szőlőültetvényen még tart a mélynyugalmi állapot, amely egyelőre védelmet nyújt a növények számára – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében. Egyes helyeken, főként a dísznövényeknél ugyanakkor rügyezést figyeltek meg a szokatlanul meleg január hatására. Ez azonban a NAK szerint csak bizonyos mikroklímáknál, egy-egy melegebb területen és meghatározott talajszerkezetnél tapasztalható.
   A hétvégére várható lehűlés segítheti azt a folyamatot, hogy a növények visszataláljanak a normális életciklusukhoz. Az igazi veszélyt a NAK szerint az jelentheti, ha rövid idő alatt nagy hőingadozások következnek be, amely nagyobb károkat okozhat.
   A növények a december-januári mélynyugalmi szakaszban a legellenállóbbak. Ilyenkor a nagy meleg és a nagy hideg is csak nagyon ritkán, különleges egyéb feltételek beteljesülése mellett tesz kárt bennük. Gyakorlatilag az átmeneti, néhány napos erősebb felmelegedés sem indítja meg az élettevékenységüket. Amennyiben a meleg időszakot kemény fagyok követik, az veszélyeztetheti az őszi vetésű szántóföldi növényeket is. Különösen az őszi káposztarepce fiatal hajtásait érhetik komoly károk.
   A növények február elején-közepén váltanak át az úgynevezett kényszernyugalmi szakaszba, amelyet követően a felmelegedés hatására elindul a nedvkeringésük, illetve megduzzadnak a rügyek. A növények abban a fázisban és azt követően válnak érzékenyebbé, különös tekintettel a tavaszi fagyokra.
   A közlemény szerint az utóbbi években egyre nagyobb kihívást jelent a növényvédelem, mivel a téli meleg hatására egyre több az áttelelő kártevő és kórokozó, amelyek a meleg miatt gond nélkül túlélhetik a telet, és a tavaszi kedvező körülmények beálltával azonnal károsítani, fertőzni kezdenek – derül ki az Agrárszektor.hu írásából.

Hírlevél

E-mail cím:

Vezetéknév:

Keresztnév:


A velencei-tavi időjárás-előrejelzéshez kattintson a kép közepére!

 

HANGOS-

      KÖNYV

 


                   csak fuss hangos borito

Csak fuss!

Novellák. Felovassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető innen                   eldobott boritoEldobott asszony


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.

   Ingyen letölthető 
innen               

 

 

Lopott éjszakák


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.
   
   Ingyen letölthető
 innen


                  szakallas


A szakáll
as angyal


Novellák. Felolvassa:
Máté G. Péter
   
   Ingyen letölthető: innen

 

          - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


 

E-könyvek 
innen ingyen letölthetők

Hódító zsebszörnyek


Véres galamb 


CSAK FUSS!

 

Hibázók és bűnözők 
 

Józsefváros hercegnője
 

Vészcsengő 
 

Lopott éjszakák 
 

Szakállas angyal

Láthatatlan lények


Velencei-tavi szolgáltatás, információ?
Itt keresse!

 

A Vétó ügyvédje,
kérje Ön is a tanácsát
!

 

Milyen világnap van ma?
 

Feng Shui tanácsadónk
az első Feng Shui Centrum


Még több információ a velencei-tavi szolgáltatásokról


Számítástechnikai kellékek.
PC bolt Gárdonyban
.