Oldalletöltések száma: 5582078
2017. november 18. szombat 22:33,
Jenő napja van.

Lapos korong a Föld, szélein jeges falakkal

fold lposAnnyi minden terén tapasztaljuk a visszatérést egy korábbi, már-már elfeledett állapothoz, hogy talán már meg sem lepődünk azon, hogy a tömegeket érintő néphülyülés a tudományok terén is sikerrel hódit. Például aki azt gondolná, hogy a Föld gömbölyű, mind többek szerint nagyon téved.

   November második hétvégéjén rendezték meg az ismert világ egyik legbutább eseményét az Egyesült Államokban, Észak-Karolinában. Ez volt az első konferencia, ahol tényleg olyan emberek gyűltek össze, akik hiszik, hogy a Föld nem gömbölyű, hanem lapos – írta a komoly eseményről a 444.hu.

Bővebben...

Aki két évtized múlva megy nyugdíjba jobb, ha takarékoskodik

ongondoskodas portfolio huA már nyugdíjas emberek többnyire a nyugdíjuk alacsony volta miatt aggódnak, zúgolódnak, pedig ők még viszonylag jó helyzetben vannak azokkal szemben, akik két-három évtized múlva érik el a nyugdíjas kort.

   Milyen jövő vár a leendő magyar nyugdíjasokra, mennyi lesz a nettó bérekhez viszonyítva az állami nyugdíj 20 vagy 30 év múlva? Többek közt ezekre igyekezett választ adni Pandurics Anett, a Mabisz elnöke, a Posta Biztosító vezérigazgatója a Pénzügyi Szemlének adott interjúban – írat a Napi.hu.

Bővebben...

Nehéz lesz így nyugati béreket fizetni

ado 3Vannak olyan szakértői vélemények, hogy a közeljövőben a munkaerőhiány miatt jelentősen nőni fognak a hazai bérek és ez hazacsábíthatja majd a nyugaton dolgozók jelentős részét. Persze csak akkor, ha ott nem tesznek még rá a mostani bérekre. De vajon miért alacsonyabb a magyar bér a nyugatinál?

   A jövő évi adóváltozások ellenére régiós összehasonlításban még mindig magasak Magyarországon a béreket terhelő adók és járulékok. A Mazars adótanácsadó adóigazgatója által a társaság keddi budapesti sajtóbeszélgetésén elmondottakat az MTI híre nyomán az Inforádió.hu írta meg.

Bővebben...

A különleges anyag az emberi testből nyer elektromos energiát

pacemaker cardiospecialists orgAlig van már olyan eszközünk, amely ne igényelne energiát. Ahogy a világ népessége nő és modernizálódik, vagyis mind többen használnak elektronikus eszközöket, úgy növekszik az energiaigény is. A legjobb az lenne, ha mozgás közben mi magunk állítanánk elé a szükséges áramot.

   Az Empa kutatói egy rugalmas anyagot hoztak létre, amely nyomás hatására elektromosságot termel. A jövőben az anyagot érzékelőkben, a ruhákba varrva, vagy éppen az emberi testbe építve használhatják majd pacemakerek ellátására – írta a Pubs.rsc.org cikke alapján az Arsratio.hu.

Bővebben...

Az arab világnak nem kellenek a háborús menekültek

menekultek independent co ukA menekült-, vagy közkedveltebben migránsválság megosztja az Európai Unió tagállamait, míg a nyugati országok sok menekültet fogadnak be, addig a keletiek alig-alig. Viszont kiválóan lehet politikai babérokat, népszerűséget szerezni a menekültekkel szembeni kemény fellépéssel.

   Fel is merül a kérdés, vajon miért indulnak életveszélyt, mindenféle viszontagságot vállalva a menekülők Európába és miért nem mennek a hazájukhoz közelebb eső, vagy a gazdag Perzsa-öböl menti arab országokba? A kérdést az Euronews.com válaszolta meg.

Bővebben...

Úgy tűnik, még nagyon sokáig szükségünk lesz olajra

olajfurotoronyA világ fejlett szolgáltatásokkal rendelkező országaiban szépen sokasodnak az elektromos autók, és a szakemberek már a fosszilis energiahordozók végét jósolják. Ugyanakkor nem csökken az olajszármazékokkal hajtott autók gyártásának üteme sem, benzin és dízelautók tízmilliói járják az utakat.

   Nemhogy nem fogy el az olaj, de a fogyasztás sem csökken, hiába folytatódik a megújuló energiák térnyerése. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy 2040-ig folyamatosan egyre több olajat fogunk használni a világgazdaság működtetésére – olvasható a Reuters híre nyomán a Piacésprofit.hu oldalon.

Bővebben...

Hamarosan köd előttünk, köd utánunk

vezetes kodAz őszi, téli autózásnak megvan a maga szépsége, de még inkább a veszélye. Ilyenkor ugyanis hamar sötétedik, párás, nyirkos a levegő, esőáztatta, havas, vagy jeges az út, és ha egyik sincs, még lehet köd. A nagy ködben vezetés maga a rémálom.

   A rendőrség tanácsai szerint köd esetén ajánlatos lassabban haladni, nagyobb követési távolságot tartani, tartózkodni az előzéstől, használni a ködfényszórót és a mellőzni a távolsági fényszórókat. Minderről a Police.hu tájékoztatta az autósokat.

Bővebben...

Kedvenc italukkal fogyasztjuk az ólmot és kadmiumot

poharak festett mountainlake orgAzt már eddig is tudtuk, hogy a tapadásmentes edényünkről lekopó teflon, bizonyos műanyag palackok, az ólomkristály poharak tartalmaznak egészségre káros anyagokat, de az csak most derült ki, hogy kedvenc sörös korsónk, vagy boros poharunk is mérgezhet minket.

   A Plymouth Egyetem tudósai 197 vizsgálatot hajtottak végre, 72 új vagy régebbi, iváshoz használt terméken, köztük sörös és boros poharakon és üveg palackokon – írta az Arsratio.hu a Sciencedirect.com cikke nyomán.

Bővebben...

Egyre kevesebben keresnek munkát a Velencei-tónál

allaskereso 001A munkanélküliség áldatlan és reménytelen állapot, amelyből sok esetben nehéz kitörni. A munkát keresők szerencséjére jelenleg inkább munkaerőgondokkal küzdenek a cégek és így viszonylag könnyen juthat álláshoz az, aki komolyan akar dolgozni. Mindez érződik a Velencei-tónál is.

   Az elhelyezkedésből adódóan a Velencei-tó környékén alapvetően a turizmus a meghatározó gazdasági ágazat. A tavalyi 3 százalék után az idén 2,6 százalékra csökkent a regisztrált munkanélküliek aránya a gárdonyi járásban – közölte a Rádió Orienten Sági Tibor hivatalvezető.

Bővebben...

Hatvanas lett a Trabant

trabant gyar scoopnest comMagyar családok sokaságának volt álma évtizedeken keresztül egy Trabant, és ha össze is rakták a megvásárlásához szükséges összeget, az új járműre legalább öt évet kellett várniuk. A használtak pedig alig veszítettek újkori árukból.

   60. születésnapját ünnepli az egykori NDK-ban gyártott autó, a Trabant, amely magyarok millióinak jelentette az első autóját. A bild.de tudósítása szerint a mai napig 34.500 Trabantnak van érvényes műszaki vizsgája Németországban – írta az Autószektor.hu.

Bővebben...

Mágnes mozgatja a mini tengeralattjárót a gyomorban

kapszulaendoskop iranyithato. uj A sokak által látott filmben úgy próbálták megmenteni egy ember életét, hogy egy tengeralattjárót, fedélzetén a személyzettel és orvosokkal parányira zsugorítottak, majd befecskendezték a beteg vérébe, ahol aztán a miniatűr jármű a kezelendő részhez úszott.

   Ha itt még nem is tartunk, egy kapszula lenyelésével már olyan tényeket tudhatnak meg rólunk az orvosok, amelyeket eddig csak egy endoszkópoknak a testbe vezetésével ismerhettek meg. A napokban avatták fel Közép-Európa első mágnesesen kontrollált navigációs kapszula endoszkópját, Székesfehérváron.

Bővebben...

Okostányérral a súlyfelesleg ellen

okostanyer igyteljesazelet huTavasszal, a strandszezon kezdete és a nyári ruhák viselése előtt sokan igyekeznek visszanyerni korábbi súlyukat és leadni mindazokat a felesleges kilókat, amelyeket a depressziós, sötét, hideg téli napokon szedtek magukra. De lehet, hogy nem is kellene azokat a kilókat felszedni?

   Megelőzhető a téli elhízás az új magyar táplálkozási ajánlással, az okostányérral, amelynek már a gyermekváltozata is megjelent – mondta el Miháldy Kinga dietetikus az állami hírtévé egyik műsorában.

Bővebben...