Oldalletöltések száma: 5904966
2018. január 20. szombat 03:56,
Fábián és Sebestyén napja van.

Nem minden influenza, ami annak néz ki

influenza 1Most már naponta lehet olvasni a hírekben, hogy erősen közelít felénk az influenza, nagy valószínűséggel ezúttal sem kerülhetjük ki. Sokan vélik úgy, hogy ők már meg is kapták, mert köhögnek, tüsszögnek, folyik, vagy épen eldugult az orruk, szóval valami influenzaszerű történik velük

   Akad néhány betegség, ami a panaszok alapján hasonlít az influenzára: nehéz tőle elkülöníteni például a parainfluenzát, az adenovírus és rhinovírus fertőzéseket, és vannak olyan bakteriális fertőzések is, a melyeknek a kezdeti szakaszában tapasztalható tünetek miatt joggal gyanakodunk influenzára – írta a Dívány.hu.

Bővebben...

Azoknak, akik érzik a hetedik ízt, vastagabb a derekuk

szenhidrat iz newatlas comHa ízekről beszélünk, rendre a négy alapízt, az édeset, sóst, keserűt és savanyút említjük. Aztán ehhez jött még ötödikként az umami, vagy közismertebben az ízfokozó, a nátrium-glutamát, majd hatodikként a zsír íze. Most meg már itt van a hetedik íz is.

   Ausztrál kutatók azonosítottak egy lehetséges hetedik ízt: a szénhidrátét. A kutatók azt próbálják feltárni, hogy miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához – írta a Medicalxpress.com híre nyomán az Index.hu.

Bővebben...

Másfél-százmillió éve virágos a Föld

viragos ret blog xfree. huEgy verőfényes későtavaszi napon igazi élvezet a virágba borult, színpompás réteken sétálni, kertekben tartózkodni. A virágok látványa hozzánk tartozik, nélkülük elképzelhetetlen az életünk és nem csak a szépségük miatt. Nemrégiben kiderült, hogy minek is köszönhetjük a virágokat.

   Amerikai tudósok megfejtették, hogy hogyan hódították meg a Földet a virágos növények, amelyek a ma élő növények 90 százalékát teszik ki – számolt be a felfedezésről a BBC hírportálja.

Bővebben...

Herebántalmak, nemzésképtelenség: bűnös lehet a nyereg orra

kerekpar nyereg

Sokszor felmerült már a gyanúja annak, hogy a kerékpáros sportolók, vagy azok a férfiak, akik munkaidejük nagy részét kerékpáron töltik, nemzésképtelenné válnak. Az Egyesült Államokban például orvosi vizsgálattal bizonyították, hogy a biciklis rendőrök körében jelentősen csökkennek a herebántalmak, ha a nem a hagyományos nyergen ülve dolgozzák le munkaidejüket.

   Egy új tanulmány szerint a kerékpározás nem károsítja a férfiak szexuális egészségét: Legalábbis ez derült ki, amikor futók, úszók és kerékpárosok adatait hasonlították össze. A tanulmányt a Journal of Urology tette közzé.

Bővebben...

Nagytakarítást végez a belekben, ráadásul természetes multivitamin

savanyukaposzta vecseshirek huA savanyú káposztát sokan szeretik, jó csak úgy magában is fogyasztani, miközben több, a magyar konyhára jellemző ízletes ételféleségnek is alapja. E kiváló zöldség fogyasztása ráadásul igen sok haszonnal is jár.

   A savanyú káposzta és annak leve tele van vitaminokkal és a bélrendszerre is jótékony hatással van. Tulajdonképpen egy multivitamin készítmény, amelyet már elődeink is használtak. Főzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, vagy nyersen is gazdag vitamin és tápanyagforrás – írta a Webbeteg.hu.

Bővebben...

Már az első szál cigaretta állandó dohányossá tehet

cigarettazas usnews comAz, hogy a dohányzás erősen veszélyezteti az egészséget és súlyos betegségekhez, idő előtti elhalálozáshoz vezethet ma már mindenki előtt nyilvánvaló. Persze a nyilvánvalót is el kell fogadni, de tagadni is lehet. Attól persze még a dohányfüst háborítatlanul szedi tovább áldozatait.

   Óriási a felelősségük azoknak, akik jópofaságból, kedveskedésből, vagy bármilyen más szándékkal cigarettát adnak valakinek a szájába. Ugyanis az első cigarettát elszívók kétharmada naponta rá fog gyújtani, ha csak ideiglenesen is – állapította meg egy új tanulmány.

Bővebben...

Vagyon a föld alatt

szarvasgomba e manonline comAmikor egy interjúban az egyik gombászt a szarvasgombáról kérdezte a riporter, ő azzal hárította el a választ, hogy a szarvasgomba más. Itthon teljesen más szövetségekbe is tömörülnek a gomba- és a szarvasgomba-termesztők. A termelt, vagy éppen erdőn, mezőn szedett gomba pár száz, vagy ezer forintot ér, a szarvasgomba akár egy kisebb vagyont.

   200 euróért, mintegy 62 ezer forintért kínálta szarvasgombáját egy árus a dél-franciaországi lalbenque-i szarvasgombapiacon december 26-án. Az igen ritka és ezért keresett különlegesség ára arrafelé kilónként forintban mintegy 140 és 202 ezer között mozog – írta a Magro.hu.

Bővebben...

A vándorsólyomnak, balinnak már jól indult az év

vandorsolyom indafoto huEgész világunk a versenyzésről, versengésről szól. Vannak vérre menőek, életbe vágóak, sportszerűek és nemesek. Versenyt nyerni pedig nagyszerű dolog. Persze arról mit sem tudunk, hogy a vándorsólymoknak és a balinoknak minderről mi a véleményük.

   A vándorsólymot választotta a 2018-as év madarának a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A Magyar Haltani Társaság hagyományosan meghirdetett év hala közönségszavazásán kis különbséggel a balin szerezte meg a kitüntető címet.

Bővebben...

Öregedés ellen ezeket érdemes megfogadni újévkor

oregedesNyakunkon az új esztendő, sokan nagyon várják már, hiszen egy új év új lehetőségeket is kínál, de egyúttal mindenkinek nő az életkora is. Gyerek- és ifjúkorban talán ez még örömteli is, sokkal kevésbé az nyugdíj, vagy hetven közelében. De ma már az idős korban sem kell öregnek kinézni.

   A Health.com idősödő emberek olyan szokásait térképezte fel, amelyekkel késleltethetö az öregedés mindenkit elérö folyamata. Persze megöregedni sem egyszerű, ehhez ugyanis életben kell maradni. A tippek talán ehhez is segítséget nyújtanak.

Bővebben...

Tovább él, aki később szül

ujszulott 002A fejlett nyugati társadalmak egyik nagy gondja a fogyó népesség. Mindennek hátterében többek között az áll, hogy a legtöbb házaspár legfeljebb egy, vagy két gyereket tervez, és mind több hölgy gyermektelenül éli le az életét, amelyet inkább hivatásának, egzisztenciájának áldoz fel.

   Az is kortünet, hogy egyre később szülnek a nők, ennek pedig komoly hatásai lehetnek az utódokra. Egy kutatás szerint ugyanis a harminc fölött szülő nők gyerekei kevésbé hajlandóak gyereket szülni. Egy másik kutatás szerint ugyanakkor hosszabb életre számíthat az, aki csak 30 fölött szül – írta a Dailymail.com információja alapján a Dívány.hu.

Bővebben...